PODGORICA: Referendum o planu za kasarnu “Morača” - Volim Podgoricu

PODGORICA: Referendum o planu za kasarnu “Morača”

Predsjednik odborničkog kluba “Podgorica URA – pravo na grad!”, Luka Rakčević, zatražio je od Skupštine Glavnog grada odgovor da li su ispunjeni svi uslovi za raspisivanje mjesnog referenduma u mjesnoj zajednici „Nova varoš“.

Građanski pokret URA je prije sedam mjeseci predao potpise građana sa teritorije te MZ i pokrenuo proceduru raspisivanja mjesnog referenduma, kako bi građani mogli da odluče o tome da li na prostoru Kasarne Morača žele stotine hiljada kvadrata stanogradnje ili da navedeni prostor ostane namijenjen isključivo rekreativnim i javnim sadržajima.

Rakčević u dopisu predsjedniku Skupštine Đorđu Suhihu navodi da su probijeni svi zakonom i statutom propisani rokovi za odlučivanje povodom te inicijative, te je zatražio odgovor u kojoj je fazi postupanje po njihovom zahtjevu.

“ Da li je Skupština dobila povratnu informaciju od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), vezanu za neophodnu provjeru dostavljenih potpisa? Ukoliko jeste, da li je MUP utvrdio da su potpisi validni i da su prikupljeni u skladu sa zakonom?”, navodi se u Rakčevićevom dopisu.

Rakčević je pitao i kada će se predlog odluke o raspisivanju mjesnog referenduma naći na sjednici Skupštine Glavnog grada, ukoliko su za to ispunjeni svi uslovi.

Statutom Glavnog grada je propisano da se mjesni referendum može raspisati za područje mjesne zajednice, o pitanjima od interesa za građane sa tog područja.

“Uvažavajući nespornu volju građana MZ „Nova varoš“, ali i građana drugih djelova grada, od kojih je prikupljeno preko 1.000 dodatnih potpisa za povlačenje plana Kasarne… molimo vas da u što kraćem roku pokrenete proceduru raspisivanja mjesnog referenduma, na kome bi građani odlučivali o prostoru Kasarne Morača“, navodi se u dopisu koji je URA uputila predsjedniku Skupštine krajem februara.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com