Podgorica dobija solarnu elektranu - Volim Podgoricu

Podgorica dobija solarnu elektranu

Ukoliko odbornici u gradskom parlamentu usvoje Odluku o donošenju lokalne studije lokacije “Velje brdo – solarna elektrana”, glavni grad će u budućnosti dobiti prvi solarnu elektranu.

Naime, odluku o izradi Lokalne studije lokacije (LSL) “Velje brdo-solarna elektrana” donio je gradonačelnik Podgorice u aprilu 2016. godine, a površina zahvata je oko 69 hektara u zahvatu katastarske opštine Velje brdo, a predviđenoo je 152.000 solarnih modula.

“Planirana namjena u okviru zahvata predmetnog Plana je ‘objekti elektroenergetske infrastrukture – lokacija za solarne elektrane'”, navodi se u dokumentu koji je dostavljen Skupštini Glavnog grada.

U dokumentu se navodi da se područje obuhvaćeno Lokalnom studijom lokacije u PUP-u Podgorica nalazi u namjeni – šumske površine.

“Analizom planirane namjene površina u zoni zahvata predmetne LSL i postojećih i planiranih namjena u kontaktnim zonama konstatovano je da je buduća namjena ovog prostora u funkciji svih namjena sa zonama u okruženju. Planirana namjena u okviru zahvata predmetnog Plana je objekti elektroenergetske infrastrukture ( lokacija za solarne elektrane). Ukupan prostor, zahvaćen ovom LSL-om, obuhvata jednu urbanističku parcelu”, navodi se u dokumentu.

Prema pravilniku o bližem sadržaju i formi planskog dokumenta, u objekte elektroenergetske infrastrukture spadaju objekti za proizvodnju elekteične energije (HE, RHE, MHE, TE), solarne i vjetroelektrane, trafostanice svih nivoa transformacije, nadzemni i podzemni dalekovodi i niskonaponska mreža.

“Solarna elektrana proizvodi električnu energiju fotonaponskim kolektorima. Fotonaponski kolektori pretvaraju sunčevo zračenje u električnu energiju. Paneli su montirani na metalnu konstrukciju koja obezbeđuje odgovarajući nagib. Solarni paneli se postavljaju po grupama u pravilnim razmacima, po pravcu istok-zapad i orjentišu prema jugu. Predviđeno je ukupno 151.844 solarnih modula”, stoji u predlogu odluke.

RTCG

1 komentar

  1. It is very rare these days to find sites that provide information someone is watching for. I am glad to see that your site share valued information that can help to many readers. nice one and keep writing!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com