Država gradi 849 stanova za zaposlene u MUP-u, ANB-u, Upravi polciije i Policijskoj akademiji - Volim Podgoricu

Država gradi 849 stanova za zaposlene u MUP-u, ANB-u, Upravi polciije i Policijskoj akademiji

Vlada je danas usvojila Informaciju o obezbjedjivanju novčanih sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Agenciji za nacionalnu bezbjednost i Policijskoj akademiji.

Trenutno se gradi 549 stambenih jedinica za potrebe zaposlenih u ovim organima i to u Podgorici objekat sa 289 stanova, u Budvi 102 stambene jednice, Nikšiću 140 stanova, na Žabljaku 19 stanova itd. kao i da je u naredniom periodu planirana izghradnja 50 stanova u Pljevljima, 20 na Cetinju, 24 stambene jedinice u Danilovgradu, 26 stanova u Ulcinju i 180 u Baru, što znači da će u roku od dvije godine biti izgrađeno ukupno 849 stnova za potrebe zaposlenih u ovim službama.

Data je saglasnost na Predlog sporazuma o obezbjeđivanju novčanih sredstava za podršku u rješavanju stambenih potreba zaposlenih u sektoru bezbjednosti, a Ministarstvo finansija je zaduženo da, na ime podrške u rješavanju stambenih potreba zaposlenih u sektoru bezbjednosti, za 2018. godinu obezbijedi 400.000 eura iz tekuće budžetske rezerve.

Vlada je donijela Strategijski pregled odbrane Crne Gore čijom implementacijom će se obezbijediti pokretne, održive i adekvatno opremljene jedinice, sposobne da samostalno i u saradnji sa saveznicima brane nezavisnost, suverenitet i državnu teritoriju Crne Gore; doprinose odbrani saveznika; učestvuju u međunarodnim misijama i operacijama podrške miru i pruže podršku civilnim institucijama prilikom suprotstavljanja različitim vrstama izazova, rizika i prijetnji nevojne prirode.

Uvođenje nove komandne dužnosti

Vlada je donijela i Odluku o dopuni Odluke o organizacijsko-formacijskoj strukturi i veličini Vojske Crne Gore. Primjenom prakse glavnih štabova zemalja članica NATO-a i adekvatnijim uspostavljanjem saradnje na svim nivoima, ukazala se potreba za uvođenjem nove komandne dužnosti  u Generalštabu Vojske Crne Gore – načelnik/ca Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore. Uvođenjem nove dužnosti će se unaprijediti rad i koordinacija organizacionih cjelina Generalštaba Vojske Crne Gore i ostvariti bolji uvid u stanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti jedinica za misije i zadatke u zemlji i inostranstvu.

Na današnjoj sjednici je zsvojena je Informacija o pristupanju Ministarstva odbrane Crne Gore Izjavi o namjeri između Ministarstva odbrane Albanije, saveznog ministra odbrane i sporta Austrije, ministarstava odbrane Hrvatske,  Mađarske,  Italije i Slovenije o uspostavljanju okvirne grupacije u kontekstu Koncepta okvirnih nacija NATO-a. Takođe, prihvaćena je Izjava o namjeri i ovlašćen Ivica Ivanović, generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ministarstva odbrane da potpiše Notu o pristupanju.

Sjevernoatlantski savez je na Samitu u Velsu 2014. godine pokrenuo inicijativu o grupisanju zemalja oko jedne, vodeće ili okvirne nacije (Framework Nation Concept – FNC), u cilju udruživanje kapaciteta i podjela sposobnosti radi efikasnijeg odgovora na bezbjednosne prijetnje i izazove. U okviru ove inicijative formirane su tri grupe zemalja, koje predvode Njemačka, Velika Britanija i Italija. S obzirom na to da je Crna Gora, kao punopravna članica NATO-a, u obavezi da obezbijedi doprinos strukturi snaga NATO, odnosno da opredijeli, uvježba i opremi snage za brzo djelovanje u okviru NATO snaga za odgovor, što je moguće samo u zajedničkom djelovanju sa savezničkim nacijama, Ministarstvo odbrane Crne Gore je prepoznalo italijansku grupu i NATO korpus u Italiji (NRDC-ITA) kao odgovarajući okvir za ostvarenje ovog cilja.

Radi obezbjeđenja efikasne i adekvatne primjene Zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem i vojnom opremom i usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju Nacionalne kontrolne lista naoružanja i vojne opreme. Lista obuhvata 22 kategorije naoružanja, vojne opreme i odnosne tehnologije i predstavlja opis roba shodno kojem će se izdavati dozvole za izvoz i uvoz istih. Usvojen je Drugi polugodišnji izvještaj o realizaciji mjera iz Akcionog plana za implementaciju Strategije reforme pravosuđa 2017-2018. Izvještaj sadrži pregled ostvarenih aktivnosti po strateškim ciljevima, u odnosu na 90 mjera, odnosno 154 aktivnosti. Prilikom predstavljanja Izvještaja konstatovano je da je od ukupno 154 dospjelih aktivnosti realizovano njih 23 ili 15 odsto, 120 aktivnosti, odnosno 78 odsto, se realizuje  u kontinuitetu, djelimično su realizovane 5 aktivnosti ili 3 odsto.  U raspravi je istaknuto da će 6 nerealizovanih aktivnosti (4 odsto) biti završene do kraja tekućeg mjeseca.

Grade zajednički granični prelaz  Ckla-Zogaj

Usvojena je i Inofrmacija o kadrovskim kapacitetima organa i ustanova koje se bave zaštitom i očuvanjem kulturne baštine.

Vlada je usvojila Informaciju o plaćanju fiksne dodatne godišnje zakupnine u skladu s Ugovorom o zakupu i izgradnji koji se odnosi na Luštica Development. Tim povodom, Vlada se saglasila da ovo privredno društvo izda 4.000.000 akcija Vladi Crne Gore, u vrijednosti od 1,00 euro po akciji, na ime isplate dodatne godišnje zakupnine, za period od 2015. do 2018. godine, shodno Ugovoru o zakupu i izgradnji.

Usvojena je Informacija o realizaciji i načinu finansiranja povezivanja puta i izgradnje zajedničkog graničnog prelaza (ZGP) Ckla – Zogaj. Sporazum između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Ckla (Crna Gora) – Zogaj (Republika Albanija) za međunarodni drumski i jezerski putnički saobraćaj je potpisan u Skadru 03. jula 2018. godine na zajedničkoj sjednici Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije. Tim povodom, donijeti su zaključci kojima su nadležni organi i institucije zaduženi da pristupe izradi idejnog rješenje objekta budućeg Zajedničkog graničnog prelaza na Ckla, da  planiraju sredstva za izradu projektne dokumentacije i izgradnju objekta, kao i sredstva za izradu projektne dokumentacije i izgradnju puta  lokalnog karaktera (širine 3.5 metara) od Ckla do granice sa Republikom Albanijom. Planirano je da radovi budu završeni do kraja 2020. godine.

Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju predloga raspodjele dobiti „Aerodroma Crne Gore AD” iz 2017. godine, Odluku o utvrđivanju predloga korekcije raspodjele dobiti Aerodroma iz 2014. godine, kao i odluke o imenovanju nezavisnog revizora za reviziju finansijskih izvještaja kompanije za 2015. i 2016. godinu. Takođe, Vlada je dala saglasnost i na Odluku Odbora direktora „Aerodroma Crne Gore AD“ kojom se inicira pokretanje postupka iznajmljivanja prostora za obavljanje slobodne carinske prodaje na aerodromima Podgorica i Tivat.

Izvor: 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com