Još nema krivaca za krađu Mujovićevih pisama Đukanoviću - Volim Podgoricu

Još nema krivaca za krađu Mujovićevih pisama Đukanoviću

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) više od dvije i po godine istražuje kako je dio dokaza, izuzet početkom 2016. godine nakon hapšenja Veselina Mujovića, nestao iz Uprave policije.

Iako je krađa pisama bila kulminacija sukoba policije i SDT-a, koja je odjeknula u Crnoj Gori i regionu, a vrhovni državni tužilac Ivica Stanković tada kazao da neće dozvoliti da opstrukcije rada tužilaštva prođu nekažnjeno – ko je ukrao zaplijenjena pisma i dokumente a kasnije ih ostavio da budu “nađena”.

Dokaze je policija uzela 19. februara 2016. godine kada je pretresala kuću tada uhapšenog Mujovića u istrazi u kojoj je osumnjičen da je na prevaru uzeo blizu 900.000 eura od osuđenog političara Svetozara Marovića, govoreći mu da će mu olakšati status u istragama o milionskim malverzacijama u Budvi. Riječ je o 13 pisama Mujovića – njegova navodna korenspondencija sa Milom Đukanovićem, Veselinom Veljovićem i drugim osobama iz javnog i političkog života.

Kasnijom provjerom utvrđeno je da dokumenata nema među dokaznim meterijalom, ali su ukradeni dokazi nakon 40 dana pronađeni u službenom vozilu Uprave policije.

Specijalno državno tužilaštvo od 10. septembra ne odgovara na pitanja o istrazi koju vodi u slučaju nestalih pisama iz Uprave policije. Oni, između ostalog, nijesu odgovorili u kojoj je fazi istraga i da li će brzo biti privedena kraju, kao ni da li su nekog optužili u ovom slučaju.

Iz SDT-a ranije su “Vijestima” saopštili da ni u jednom predmetu ne mogu najavljivati kada će određena faza postupka biti završena.

Specijalno tužilaštvo je zbog nestanka pisama tada uhapsilo vršioca dužnosti šefa Odsjeka za sprečavanje organizovanog kriminala i korupcije Dalibora Medojevića i inspektora tog sektora Nikolu Terzića.

Njih dvojica su osumnjičeni da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

Medojevića i Terzića sudija za istragu Višeg suda Miroslav Bašović pustio je da se brane sa slobode, iako je potvrdio osnov sumnje da su počinili krivična djela za koje ih Specijalno tužilaštvo tereti.

Povodom krađe pisama saslušan je i Milovan Pavićević, koji je prilikom nestanka dokaza bio šef Uprave kriminalističke policije, a kasnije je podnio ostavku na tu funkciju.

Na tadašnje pitanje “Vijesti” da li su utvrdili ko su članovi menadžmenta Uprave policije koji stoje iza tog saopštenja u kojem je bilo niz kritika na Katnićev i rad tužilaštva, ali i prijetnji da će “inicirati pokretanje odgovornosti postupajućeg tužioca i nadležnog tužilaštva ukoliko Medojević i Terzić pravosnažnom presudom ne budu osuđeni za krivična djela za koja se terete”, iz SDT-a su tada rekli da to što je menadžment saopštio “nije krivično djelo”.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, u prvim danima nakon nestanka dokaza, saslušala je sve pripadnike Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala, koji su bili u dodiru sa nestalim dokazima.

Nakon što je tužilaštvo otvorilo istragu, dokazi koji su ukradeni iz policije na još neobjašnjen način pronađeni su u vozilu za uviđaje Centra bezbjednosti Podgorica. Među njima je pronađen i jedan papir koji nije ni bio zaveden kao izuzet prilikom pretresa.

Nakon hapšenja Medojevića, koji je uhapšen dan nakon Terzića, menadžment Uprave policije, na čijem čelu je tada bio Slavko Stojanović, oštro je reagovao prema Specijalnom tužilaštvu i apelovao saopštenjem kod tadašnjeg premijera Mila Đukanovića da ih zaštite od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

I Katnić je prethodno od premijera javno tražio da se umiješa i razriješi osmomjesečnu blokadu izbora šefa specijalnog policijskog tima, njegovo popunjavanje i da mu se omogući da radi. Đukanović je to javno odbio, da bi se, samo nekoliko dana kasnije situacija volšebno završila imenovanjem Radonjića.

Stojanović je prethodno odbijao da prihvati predloge Katnića za popunjavanje specijalnog tima, a ovaj njegove, od kojih je jedan bio i Medojević.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, istraga Specijalnog tužilaštva nije zatvorena, a u okviru nje treba saslušati još osoba.

U međuvremenu Stojanović je podnio ostavku na mjestu šefa Uprave policije, a zamijenio ga je njegov dotadašnji, mnogi upućeni tvrde, “šef iz sjenke” Veselin Veljović, kojem je Mujović navodno uputio neko od nestalih pisama. On je Pavićevića, koji je tada uhapšen i saslušan zbog krađe, nedavno postavio na čelo Centra bezbjednosti u Podgorici.

Veljović i Katnić su se sastali prije dva dana i tom prilikom dogovorili da će zajedničkim snagama istrajati u borbi protiv organizovanog kriminala, saopštila je Uprava policije.

Neko “mnogo jak” naredio da se ukradu pisma?

Mujović je pisao Đukanoviću o svojim naporima da se odnosi sa Srbijom poboljšaju, o aktivnostima koje preduzima za očuvanje crnogorskih državnih interesa i dovođenju investitora. On je pisao Đukanoviću i o srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, generalima srpske policije, biznismenima, bezbjednosnim izazovima i ciljevima, “posredovanju u poslovima za državu”…

Obavještavao ga je i o sadržaju sastanaka koje je imao i ljudima sa kojima se sastajao i iznosio Đukanoviću razne predloge i ideje.

Više izvora “Vijesti” bliskih istrazi kazalo je tada da je pisma mogao da ukrade samo neko kome je to naredio da uradi neko “mnogo jak”. Ocijenili su da ih je ukrao neko ko je htio time da “sačuva”

Đukanovića, ali da mu je tim potezom samo napravio ogromnu štetu, jer su ta pisma “gluposti”.

Đukanović je tada kazao da nikada nije dobio pisma od Mujovića ni na privatni, ni na službeni mejl, ni na koju drugu adresu i da je važno da se sazna kako je nestao dio dokaznog materijala i ko je pokušao da omete istragu.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com