Osam crnogorskih vojnika ide u Letoniju - Volim Podgoricu

Osam crnogorskih vojnika ide u Letoniju

Pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) bi do kraja godine trebalo da počnu učešće u misiji u Letoniji, gdje se već nalazi nekih 1.300 pripadnika zemalja članica NATO.

“Odlukom Savjeta za odbranu i bezbjednost, VCG će u NATO aktivnost Pojačano istureno prisustvo – eFP (enhanced Forward Presence) u okviru Bataljonske grupe Letonija uputiti jedno odjeljenje jačine osam pripadnika VCG. Upućivanje pripadnika VCG u eFP se očekuje polovinom decembra tekuće godine”, saopšteno je “Vijestima” juče iz Ministarstva odbrane.

Vlada je na sjednici krajem jula predložila angažman crnogorskih vojnika, dvije nedjelje nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na marginama Samita NATO u Briselu najavio njihovo učešće. U informaciji sa Vlade stoji da će se sredstva za učešće u Letoniji planirati budžetom za 2019. godinu i iznosiće nepunih 400.000 eura. Dodaje se da će angažovanje biti realizovano po principu rotacije, na period od šest mjeseci.

List “Baltik tajms” objavio je juče da je zamjenik NATO Vrhovnog savezničkog komandanta za Evropu, general Džejms Everard, kazao novinarima u Rigi da se uskoro očekuje početak učešća crnogorskih vojnika. Crna Gora pridružiće se grupi smještenoj u letonijskoj vojnoj bazi Adazi, koju vode Kanađani, a osim njih učestvuju i Albanci, Česi, Italijani, Poljaci, Slovaci, Slovenci i Španci. Osim u Letoniji, Pojačano istureno prisustvo ima svoje grupe i u Litvaniji, Estoniji i Poljskoj.

Cilj je, piše list, da se zaštite i uvjere članice na istoku NATO u svoju bezbjednost i da se odvrate moguće agresije protiv tih istih zemalja.

Crnogorski vojnici počeće krajem ove godine učešće i u misiji KFOR na Kosovu, a godinama učestvuju u misiji “Odlučna podrška” u Avganistanu. Đukanović je na julskom Samitu NATO kazao da VCG namjerava da učestvuje i u trening misiji u Iraku.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com