OVO SU MNOGI PRIŽELJKIVALI: Crna Gora naredne godine uvodi služenje vojnog roka - Volim Podgoricu

OVO SU MNOGI PRIŽELJKIVALI: Crna Gora naredne godine uvodi služenje vojnog roka

U Crnoj Gori će tokom 2019. godine biti uvedeno dobrovoljno služenje vojnog roka, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

“Dugoročnim planom razvoja odbrane 2016-2025, koji je donijela Vlada Crne Gore, kao jedan od prioritetnih razvojnih ciljeva Vojske predviđeno je uspostavljanje sistema dobrovoljnog služenja vojnog roka. Planirano je da 2019. godine otpočne dobrovoljno služenjem vojnog roka, a da se do tog perioda izvrši izmjena zakonske regulative u cilju stvaranja uslova za njegovo uvođenje”,  saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Iz resornog ministarstva je objašnjeno da je “s obzirom na kapacitete sa kojima raspolaže Vojska Crne Gore, to jest Centar za obuku, planirano da se obuka realizuje za 100 vojnika godišnje, odnosno dva puta po 50”.

“Postoji mogućnost povećanja broja vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u narednom periodu, ukoliko broj zainteresovanih bude veći od planiranog, što i očekujemo. Obuka bi trajala tri mjeseca. Ministarstvo odbrane je do tada dužno da obezbijedi zakonske okvire i finansijske preduslove za sprovođenje ovog projekta”, dodaju oni.

Obavezno služenje vojnog roka je ukinuto 2006. godine nakon što je naša država postala nezavisna.

Plan razvoja odbrane, koji je Ministarstvo objavilo još prije dvije godine, predvidio je pribavljanje vojničkog kadra na dva načina. Jedan je prijem vojnika po ugovoru, dok se drugi odnosi na dobrovoljno služenje vojnog roka.

Organizacija Vojske će se mijenjati u skladu sa potrebama razvoja novih sposobnosti i uvođenja u operativnu upotrebu novih sistema. Radi proširenja baze za regrutovanje vojničkog kadra biće uvedeno dobrovoljno služenje vojnog roka i uspostavljen sistem popune rezervnim sastavom navodi se u dokumentima Ministarstva odbrane.

Prema projekcijama ovog resora, Vojska Crne Gore će u 2019. godini imati 1.937 zaposlenih. Od toga 260 oficira, 802 podoficira, 633 vojnika po ugovoru, dok bi civilnih lica bilo 242.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com