DANAS JE JEDAN OD NAJVEĆIH PRAVOSLAVNIH PRAZNIKA: Na ovaj dan svaki pravoslavac trebalo bi da uradi ovo! - Volim Podgoricu

DANAS JE JEDAN OD NAJVEĆIH PRAVOSLAVNIH PRAZNIKA: Na ovaj dan svaki pravoslavac trebalo bi da uradi ovo!

Ovaj praznik spada u red najvećih crkvenih praznika.

Pravoslavna crkva i vjernici 21. septembra praznuju kao rođenje presvete Bogorodice, praznik koji se naziva i Mala Gospojina.

Na Malu Gospojinu slavi se uspomena na dan kada je u Nazaretu, u domu Joakima i Ane, rođena Sveta Djeva Marija. Ovaj dan ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obiljženih crvenim slovom.

Marija je rođena u Nazaretu u porodici oca iz plemena Davida i oca iz roda Aronovog. Po ocu je, dakle, njeno porijeklo carsko a po majci arhijerejsko.

Već u trećoj godini, Marija koja je nastala kao plod molitvi, je odvedena u hram Jerusalemski, a od sedme je živjela u atmosferi bogosluženja, uz molitvu, ručni rad i čitanje Svetog pisma. Sa 15 godina primila je blagu vijest od arhanđela Gavrila da će roditi sina božijeg, a na četrdeseti dan po rođenju Hristovog odnela ga je u hram. Trideset godina koje opisuju jevanđelja, Marija je provela u Nazaretu, a Isusa je pratila na putu do raspeća.

Posle njegovog vaznesenja, živjela je još 24 godine, lečila bolesne, pomagala sirotinji i udovicama. Prema predanju, kada je položena u grob, postala je nevidljiva.

Svaki pravoslavac bi trebao na taj dan ako je u mogućnosti da ode na Svetu Liturgiju, ispovijedi se i pričesti.

U narodu se ovaj praznik svečari i uz živopisne običaje, posebno posvećene rađanju. Neke porodice u svečanom ruhu iako ne slave i ne idu na slavu više dana provode u prazničnom raspoloženju posebno u krajevima gdje se održavaju malogospojinski vašari. Vjeruje se da kada je o prazniku vedro da će nam se sunce smiješiti i tokom jeseni, ali i zime. Žene na ovaj dan ne bi trebalo da spremaju kuću, peru veš i obavljaju druge slične poslove.

 

Postoji vjerovanje da na Malu Gospojinu ništa ne treba raditi od poslova koji se rade rukama. Navodno nije dobro ni započinjati nikakve nove poslove, već to treba odložiti za neki od narednih dana.

Jesenje svadbe u Srbiji, od davnina, počinjale su od Male Gospojine. U poljoprivredi, Mala Gospojina je označavala vrijeme kada se počinjalo sa oranjem i setvom ozimih usjeva. U to vrijeme, priređivane su i razne stočarske svečanosti.

Vjeruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, a da jaja iz toga perioda mogu cijele godine ostati sveža pa se zato ostavljaju za nasad; pilići izleženi u ove dane biće dobre nosilje. Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao svoju Krsnu slavu.

 

Mala Gospojina u Šumadiji smatra se velikim praznikom i slavom. Domaćini koji ne slave slavu, odlaze sa porodicom svečano obučeni na raznorazne i mnogobrojne sabore i vašare, koji se održavaju oko crkava, odnosno u crkvenim portama. Ovaj dan je dobar za održavanje svadbi i veridbi. U Glamočkom polju održava se veliki stočni vašar.

Kurir

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com