Crna Gora dobija rezervni sastav Vojske - Volim Podgoricu

Crna Gora dobija rezervni sastav Vojske

Ministarstvo odbrane Crne Gore planira da u periodu od 2019. do 2026. godine formirane rezervne snage koje će biti spremne, obučene i opremljene kao integralni dio Vojske. Rezervne snage biće formirane po teritorijalnom principu, a činiće ih ugovorna ili aktivna i strategijska odnosno neaktivna rezerva, navodi se u Predlogu strateškog pregleda odbrane Crne Gore koji je juče usvojila Vlada.

“U mirnodopskoj formaciji Vojske formiraće se jezgra komandi jedinica iz rezervnog sastava, po teritorijalnom principu. U periodu od 2019. do 2026. godine biće formirane jedinice aktivne rezerve koje će brojati do 100 rezervista. Kadar iz aktivne rezerve će se obavljati zadatke koji zahtijevaju povećano angažovanje snaga Vojske, a tiču se odbrane, zaštite od elementarnih nepogoda ili obavljane zadataka koji se odnose na međunarodne obaveze Crne Gore”, navodi se u ovom dokumentu.

Pored toga težiće se da se kroz razvoj aktivne rezerve unaprijede vojne sposobnosti koje se tiču specijalističkih poslova za kojima se potreba pojavljuje povremeno i nijesu potrebni za redovno obavljanje vojnih zadataka, te izvršioce tih poslova nije isplativo imati u stalnom sastavu. A to su medicinsko osoblje, IT stručnjaci, logistički poslovi, rukovaoci inžinjerijskih mašina…

“Aktivni rezervisti će kroz sopstvenu profesionalnu orijentaciju i redovno obavljanje radnih obaveza unapređivati specijalistička znanja i vještine, koje će u slučaju potrebe stavljati na raspolaganje Ministarstvu odbrane. Sa njima će se u cilju održavanja i unapređenja vojnih sposobnosti, na godišnjem nivou obavljati redovna obuka i kondiciranje vojnih znanja i vještina u trajanju do 30 dana”, pojašnjeno je u  Predlogu strateškog pregleda odbrane Crne Gore.

Dodaje se da će ugovorna ili aktivna rezerva biti formirana na principu kvaliteta vojnih sposobnosti, finansijske održivosti i uspostavljanja saglasja interesa između Ministarstva odbrane, društvene zajednice, poslodavaca i rezervista.

“Do 2026. godine Ministarstvo odbrane će raditi na razvoju strategijske ili neaktivne raspoređene rezerve, koja će brojati do 700 osoba, a biće mobilisana u slučaju potrebe za narastanjem odbrambenih sposobnosti Crne Gore, na osnovu odluke državnih organa. Popuna jedinica Vojske rezervnim sastavom obavljaće se po teritorijalnom principu”, ističu  u Vladi.

Ranije je najavljeno da će od naredne godine u Crnoj Gori biti uvedeno dobrovoljno služenje vojnog roka.

 

“Ministarstvo odbrane će u sklopu priprema za odbranu organizovati dobrovoljno služenje vojnog roka, koje će se realizovati  kao vid obuke za sticanje neophodnih znanja vojnih obveznika za obavljanje dužnosti u jedinicama Vojske u uslovima ratnog ili vanrednog stanja. Vojni obveznici koji uspješno savladaju služenje vojnog roka će činiti bazu za popunu stalnog i rezervnog sastava Vojske”, navodi se između ostalog u Predlogu strateškog pregleda odbrane Crne Gore.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com