Javni izvršitelji naplatili 150 miliona eura potraživanja - Volim Podgoricu

Javni izvršitelji naplatili 150 miliona eura potraživanja 

Iako su u posljednje četiri godine sudovi rasterećeni velikog broja izvršnih predmeta usljed uvođenja instituta javnih izvršitelja, u istom periodu su zabilježene i velike zloupotrebe u njihovom radu. Tako su protiv dvojice predsjednika Komore javnih izvršitelja pokrenuti krivični postupci, što je uz ostale zloupotrebe njihovih kolega poljulalo povjerenje javnosti u rad javnih izvršitelja.

Iz Komore je Danu saopšteno da su za tri godine primili oko 200 hiljada predmeta i naplatili 150 miliona eura novčanih potraživanja.

“Za četiri godine smo naplatili 150 miliona eura potraživanja. Od uvođenja javnih izvršitelja, rasteretili smo sudove velikog broja izvršnih predmeta, koji su znatno opterećivali rad sudija. Učinili smo izvršni postupak bržim i efikasnijim”, istakao je predsjednik Komore javnih izvršitelja Vidak Latković.

On smatra da je uvođenjem izvršiteljske funkcije u Crnoj Gori postignuta građanska disciplina jer građani urednije izmiruju obaveze po pitanju plaćanja komunalija i troškova električne energije.

U studiji o javnim izvršiteljima koju je pripremio CeMI ukazano je da uslovi koji su predviđeni da bi neko mogao postati javni izvršitelj nijesu na dovoljno visokom nivou.

“Svjedoci smo da su javni izvršitelji preuzeli dio nadležnosti sudova, pa bi samim tim trebalo da se prate uslovi koji postoje za izbor sucija”, navodi se u toj studiji.

Autor studije Javni izvršitelji u Crnoj Gori Momčilo Radulović smatra da je potrebno standardizovati znanje javnih izvršitelja polaganjem i izvršiteljskog i pravosudnog ispita.

“Neznanje nije opravdanje za loše činjenje. Bitno je da se standardizuje ova oblast i da javni izvršitelj, kada dođe do te funkcije, raspolaže solidnim kvantumom znanja”, naveo je Radulović.

Ministarstvo pravde donijelo je novu uredbu o tarifi javnih izvršitelja i izmijenilo i dopunilo dva zakona o izvršenju i obezbjeđenju i o javnim izvršiteljima.

Takođe, iz Ministarstva pravde najavljuju da će u narednom periodu biti povećan broj pravosudnih inspektora koji vrše nadzor nad radom javnih izvršitelja.

Ministar pravde Zoran Pažin odlučio je sredinom maja ove godine da se zatvore kancelarije sedam javnih izvršitelja jer nijesu položili ispite koji su neophodni za obavljanje te djelatnosti.

Portparol Ministarstva pravde Đina Popović objašnjava da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o javnim izvršiteljima, koji je stupio na snagu 11. aprila 2017. godine, propisano da je javni izvršitelj dužan da položi pravosudni ispit, odnosno ispit za javnog izvršitelja, u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovog zakona.

“Javnom izvršitelju koji u propisanom roku ne položi pravosudni ispit, odnosno ispit za javnog izvršitelja, prestaje izvršiteljska djelatnost”, kazala je Popovićeva.

Javni izvršitelji uvedeni su u crnogorski pravni sistem krajem 2013. godine, kako bi bio riješen problem velikog broja neizvršenih izvršnih predmeta i dugog trajanja postupka, a počeli su sa radom 7. aprila 2014. godine.

Istraga protiv Mugoše i dalje traje

Javni izvršitelj Siniša Mugoša i frizer Aleksandar Nestorović uhapšeni su prošle godine po nalogu specijalnog tužioca Lidije Vukčević zbog sumnje da su oštetili Crnogorski Telekom za više stotina hiljada evra.

Mugoša je na osnovu falsifikovane dokumentacije sproveo postupak potraživanja, blokade i naplate sredstava od Crnogorskog telekoma.

U oktobru 2015. godine u njegovoj kancelariji u Ulici 13. jula je tokom noći podmetnuta bomba, koja je uzrokovala veću materijalnu štetu. Nekolino dana ranije, eksplozija je odjeknula i u kući njegovog brata u Donjoj Gorici. Najprije je saopšteno da je eksplodiralo postrojenje za plin, ali je kasnije utvrđeno da je požar bio podmetnut, pa je policija dodatno provjeravala ova dva slučaja.

Mugoša je bio na čelu Komore javnih izvršitelja do februara prošle godine

Zatvoreno sedam kancelarija

Iz Ministarstva pravde Danu je saopšteno da je izvršiteljska dužnostu maju ove godine prestala Radovanu Drinčiću, Siniši Mugoši, Ljiljani Vladičić, Mladenu Pavličiću, Isadu Jašaroviću, Dejanu Kekoviću i Vladiniru Vujotiću.

Zloković pokušao da „olakša” EPCG za 706 hiljada eura

Prvi predsjednik Komore javnih izvršitelja Aleksandar Konstantin Zloković i njegov kolega iz Nikšića Aleksandar Mijušković pokušali su da sa računa Elentroprivrede nezaionito skinu 706 hiljada eura. EPCG je 10. maja 2016. Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv te dvojice javnih izvršitelja.

U međuvremenu je izbila afera sa “čerupanjem” računa Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, kada su na osnovu falsifikovane sudske presude sa računa tog resora skinute 263 hiljade eura.

DAN

2 komentara

  1. ??? ??? ???? ?????? ?? ????? ????? ????? ?? ?????? ?????? ????? . ????? ??????? ????? ?????? ????? ??????? ?????? ??????? ???? ????? ?????? ??????? ??? ?????? ??? ?? ??????? money ????? ????????.

  2. Splendid post. We learn brand new stuff upon various blogs daily. Couple of revitalizing to determine content material using their company writers as well as grow to be familiar having a little some thing their own certain. I’d believe to make use of a few inside the information on my blog need to don’t mind. Normally I’ll provides a link back up in internet internet site. Thanks sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com