NOVI IZVJEŠTAJ: Povećan kreditni rejting Crne Gore - Volim Podgoricu

NOVI IZVJEŠTAJ: Povećan kreditni rejting Crne Gore

Kreditna rejting agencija Moody’s povećala je kreditni rejting Crne Gore, pa je u novom izvještaju potvrđena ocjena rejtinga B1 za našu zemlju, uz značajnu izmjenu izgleda sa pozicije “stabilan” u “pozitivan”.

Navedena izmjena, kako je ocijenjeno iz Ministarstva finansija, signal je povjerenja investitora u ekonomski napredak Crne Gore, kao i podrške mjerama stabilizacije javnih finansija koje sprovodi Ministarstvo finansija i Vlada.

“Prema procjenama analitičara pomenute agencije, ključni pokretači za promjenu crnogorskog profila na pozitivan karakteriše povoljna srednjoročna perspektiva ekonomskog rasta Crne Gore, podržana strukturnim reformama, napredak u pogledu pregovora o pristupanju zemlje EU i značajnih investicionih projekata u sektoru transporta, turizma i energetike, kao i vladine mjere konsolidacije koje poboljšavaju fiskalnu poziciju Crne Gore, te efektivne mjere vlade u oblasti upravljanja javnim dugom u cilju smanjenja rizika srednjoročnog refinansiranja u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Očekivanja analitičara iz Moody's-a su, kako je saopšteno, da će crnogorska ekonomija ostvariti potencijalni rast od oko 3,5 odsto, a projekat izgradnje auto-puta karakterišu kao potencijal za dodatno unapređenje pozicije naše zemlje “u smislu diverzifikacije turističke ponude i prelivanja pozitivnih efekata na ukupnu privredu”.

“Potencijal za dalji rast prepoznat je i u velikim energetskim projektima koji poboljšavaju izvoznu poziciju naše zemlje, povećavajući konkurentnost i podsticanje ulaganja u obnovljive izvore energije”, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kako se navodi u Izvještaju, Crna Gora je ostvarila napredak u implementaciji značajnih mjera fiskalne konsolidacije koje uključuju veće prihode i smanjenje rashoda, kao i započete strukturne reforme u penzionom sistemu i javnoj upravi.

“Analitičari takođe procjenjuju da će mjere fiskalne konsolidacije koje je uvela Vlada, dovesti do unaprjeđenja u dijelu upravljanja javnim dugom, te da će se odnos duga i BDP-a do 2022. godine smanjiti ispod 50%. U Izvještaju je pohvaljen i napredak u uspostavljanju pravnog i operativnog okvira Crne Gore u skladu s normama EU kojim se poboljšavaju uslovi poslovanja na lokalnom nivou i atraktivnost zemlje za strane direktne investicije. Istaknuto je da je Crna Gora u procesu pregovora o pristupanju EU najistaknutiji kandidat u regionu”, navodi se u saopštenju.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com