Sjutra STIŽE JESEN, a evo kada POMJERAMO SAT! - Volim Podgoricu

Sjutra STIŽE JESEN, a evo kada POMJERAMO SAT!

Jesen na sjevernoj Zemljinoj polulopti počinje u nedjelju, 23. septembra, u 3.54 sati, dok istovremeno za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proleće.

Obdanica će tako trajati 12 sati i osam minuta, a noć 11 sati i 52 minuta.

Na dan jesenje ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta.

Obdanica i noć će biti iste dužine 26. septembra.

Računanje vremena, važnije od jeseni

Za razliku od tačnog sata i minuta dolaska jeseni, „vraćanje časovnika unazad“, odnosno prelazak na „zimsko računanje vremena“, donosi nam pravu promenu, posebno u raspoloženju. Ovoga puta imamo još jedan razlog za raspravu.

Časovnike ćemo, sasvim sigurno, pomjeriti jedan sat unazad u nedjelju 28. oktobra, a zatim slijedi zaplet.

Na predlog Evropske komisije Savetu Evrope i Evropskom parlamentu, naredne, 2019. godine, trebalo bi prekinuti sa praksom pomjeranja kazaljki dva puta godišnje.

U najvećem ikad sprovedenom onlajn istraživanju u Evropskoj uniji, više od 80% građana se izjasnilo protiv „ljetnjeg“ i „zimskog“ računanja vremena, a glas naroda se mora slušati. Ostavljeno je, međutim, pravo svakoj zemlji članici da izabere da li će zadržati „zimsko“ ili „ljetnje“ vrijeme. One koje izaberu „ljetnje“, pomjeriće kazaljke posljednje nedjelje marta jedan sat unaprijed. Ali, to nije sve. Čak i države koje pređu na „ljetnje“ vrijeme imaju još jednu šansu da se predomisle i u oktobru 2019. vrate na „zimsko“.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com