Home / NOVOSTI / Društvo / Ova crnogorska tvrđava uskoro na listi UNESCO-a?

Ova crnogorska tvrđava uskoro na listi UNESCO-a?

Najbolje očuvana hercegnovska tvrđava Forte Mare očišćena je od rastanja, uklonjeno je filmsko platno i potpuno otvoren savršen pogled na ulaz u Boku. Sve brojniji posjetioci još ne znaju da bi ta prelijepa venecijanska odbrambena tvrđava uskoro mogla biti upisana na listu UNESCO-a.

“Da bi se to realizovalo, moramo ispoštovati određene uslove. Prva faza je podrazumijevala čišćenje zidina, uklanjanje platna filmskog, a takođe kultivisanje prostora oko tvrđave”, poručila je Gordana Porobić Krcunović, direktorica JUK Herceg fest.

Turisti ističu da su oduševljeni ljepotama tvrđave.

“Veoma mi se sviđa, jer je vrlo mala, vrlo tiha, pogled je divan i voda, divno iskustvo. Saznao sam preko Gugla detalje i odlučili smo da posjetimo ovu tvrđavu, jer je na odličnoj poziciji za pogled okolo, vrlo lijepo”.

Ovogodišnja rekordna posejta hercegnovskim tvrđavama podstiče namjeru da se novim sadržajima upotpuni neupitno lijep izgled utvrđenja. Za digitalno-virtuelno oživljavanje Kanli kule sredstva su obezbijeđena kroz međunarodni IPA projekat.

“Ovaj projekat će se realizovati do kraja 2019. godine, a vjerujem da će tokom sljedećeg ljeta naši posjetioci imati priliku da se upoznaju sa istorijatom Kanli kule na jedan savremen, moderan način, koji nam omogućuje savremena tehnologija”, kazala je Podorbić Krcunović.

Bez virtuelnih vodiča, sami na drevnim zidinama u prosjeku po dvije stotine posjetilaca dnevno obiđe Forte Mare i Kanli kulu da se dive pogledu i fotografišu. Cijena je euro za grupne, odnosno dva eura za pojedinačne obilaske.

(Rtcg)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com