Ovo su nova pravila pri uvozu automobila u Crnu Goru - Volim Podgoricu

Ovo su nova pravila pri uvozu automobila u Crnu Goru

Od 15. oktobra ove godine prilikom uvoza putničkih i teretnih vozila svako vozilo mora biti opremljeno motorom minimalnog standarda EURO 4, a novo motorno vozilo minimalnog standarda EURO 6, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

“Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je izradilo izmjene i dopune Pravilnika o tehničkim zahtjevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište u Crnoj Goru dijelu bezbjednosno-tehničkih zahtjeva i uslova za vozila tj. definisanja minimalne granične vrijednosti u pogledu izduvne emisije i nivoa buke za nova i upotrebljivana motorna vozila”, pojasnili su u tom Vladinom resoru.

Ove izmjene najavljene su u maju ove godine u okviru Konferencije “Savremeni drumski prevoz i poslovna logistika u funkciji razvoja Crne Gore u procesu pridruživanja Evropskoj uniji” koja je održana u periodu 14.-15. maja 2018. godine u Budvi. Tada je naglašeno da unapređeni standard podrazumijeva i bolje bezbjednosno-tehničke karakteristike vozila koje samo vozilo čini sigurnijim na putevima, kao i činjenica da je Crna Gora u obavezi da prati i transponuje važeće propise iz ove oblasti homologacije kada su u pitanju ekološki standardi za vozila.

U narednom periodu Ministratstvo saobraćaja i pomorstva uradiće Studiju starosne strukture vozila po kategorijam i tipovima, koja će dati osnovne indikatore i mjere za podmlađivanje voznog parka i ujedno povećanje stepena bezbjednosti saobraćaja.

Euro 4 je naziv zakonska regulativa koji stavlja ograničenje na emisiju štetnih gasova kod novih vozila. Njom su obuhvaćena sva vozila koja se prodaju u Evropi i pravno je obavezujući za sve proizvođače.

Euro 6 motori smanjuju zagađenje i kontrolišu potrošnju goriva. Kombinovanjem različitih tehnika i biranjem onih koje su najbolje prilagođene za različite namjene vozila, proizvođač nudi svojim klijentima motore visokih performansi koji su pouzdani i imaju konkurentnu potrošnju goriva.

Izvor: 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com