Kazne za ljekare, farmaceute i medicinsko osoblje 57.000 eura - Volim Podgoricu

Kazne za ljekare, farmaceute i medicinsko osoblje 57.000 eura

Inspekcija je u zdravstvenim ustanovama u prvih osam mjeseci ove godine utvrdila 259 slučajeva kršenja zakona i podnijela 147 prekršajnih naloga zbog nepravilnosti u radu ljekara, farmaceuta i medicinskog osoblja, kaznivši ih sa 57.000 eura.

Iz Uprave za inspekcijske poslove “Danu” je saopšteno da su tokom proteklih osam mjeseci izvršili 716 inspekcijskih nadzora u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

“Najčešće nepravilnosti su bile nepotpuno vođenje medicinske dokumentacije, rad apoteka bez diplomiranog farmaceuta, izdavanje ljekova bez recepta. Zdravstvena inspekcija je u periodu od 1. januara do 31. avgusta 2018. godine u cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti izrekla 100 mjera ukazivanja, donijela 59 rješenja i izdala 147 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 57.000 eura”, ističu iz PR službe Uprave za inspekcijske poslove.

Navode da su zdravstveni inspektori tokom ove godine izvršili 253 nadzora u privatnim zdravstvenim ustanovama, tokom kojih su izrekli 66 prekršajnih naloga u visini od 24.000 eura.

“Razlog kažnjavanja privatnika uglavnom se odnosio na to što su zdravstveni radnici radili samostalno bez licence, obavljali dopunski rad suprotno zakonu i nijesu vodili odgovarajuću medicinsku dokumentaciju. Kažnjavanje ljekara je evidentirano zbog obavljanja dopunskog rada suprotno zakonu, te napuštanja radnog mjesta bez obezbjeđenja zamjene. Takođe, kazne su pisane i zbog toga što zdravstveni radnici nijesu nosili identifikacionu karticu, zatim zbog toga što su radili samostalno, a nijesu imali licencu za rad ili je nijesu obnovili, kao i u slučajevima gdje zdravstveni radnik ili saradnik nije vodio odgovarajuću medicinsku dokumentaciju”, kažu u Upravi za inspekcijske poslove.

Tokom ove godine, zdravstveni inspektori konstatovali su i niz drugih nepravilnosti, među kojima i to da određene zdravstvene ustanove u okviru propisanog radnog vremena nijesu pružale neprekidno zdravstvenu zaštitu.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com