PO “DOJČU” SE PODGORIČKI KAFIĆI PREPOZNAJU: Gdje je NAJBOLJI i kako je, uopšte, dobio ime! - Volim Podgoricu

PO “DOJČU” SE PODGORIČKI KAFIĆI PREPOZNAJU: Gdje je NAJBOLJI i kako je, uopšte, dobio ime!

Po “dojču“ se u Pogorici prepoznaju kafane, kafići, restorani, pa i šankeri. Dobar “dojč” je u Podgorici “sigurica” da će stolovi biti puni, da će “dojč mejker” imati pune ruke posla, da će Podgoričanke dolaziti i, uz dojč, pretresati gradske teme, da će gazda zadovoljno trljati ruke. Svi srećni! Svima dobro. Win – win. Sve zbog dobrog “dojča”!

Prije nego vam otkrijemo gdje se u Podgorici pije najbolji dojč, otkrićemo vam kako je dojč dobio ime.

Za Podgoričane je i dalje je misterija kako je “produženi espreso sa mlijekom u velikoj šolji“ postao “dojč“, koji je ujedno i znak raspoznavanja stanovnika glavnog grada.

Prema prvoj veriziji, za ime “dojč” zaslužni su lijeni Podgoričani koji su vazdan ispijali kafe u negdašnjoj gradskoj kafani hotela “Crna Gora“.

Podgoričanima je dozlogrdilo, jer su bili lijeni,  da svakodnevno, po nekoliko puta, govore konobaru “meni donesi jedan produženi espreso sa mlijekom u velikoj šolji“. Narodu koji je “da li hoćeš“ pretvorio u “oli“, to je bas veliki napor.  Tako je prosječan Podgoričanin, devedesetih godina, u vrijeme inflacije, umjesto da kaže: “Hoćete li mi donijeti jedan produženi espreso sa mlijekom u velikoj solji“,  počeo da naručuje: Oli mi donijeti “dojč”, ili samo: Meni “dojč”.  misleći na cijenu te kafe pretvorenu u njemačku marku (dojč marka).

Osim sto mu je bilo mnogo lakse, pri tome je mislio i na cijenu “dojča”, koja je, pretvorena u njemačku marku u Hotelu “Crna Gora” uvijek za espreso bila “jedan dojč”, odnosno jedna njemačka marka.

Mjesto nastanka druge verzije ove urbane legende udaljeno je Ulicom slobode nekih 500 metara od hotela Crna Gora. Poznati podgorički ugostitelj odlučio je da, po povratku sa rada u Njemačkoj, otvori kafić koji je odmah postao jedno od kultnih mjesta za okupljanje sugrađana. Želio je i da bude što originalniji, pa je odlučio da u ponudu uvrsti “produženi espreso sa mlijekom“ i tom piću da prikladni naziv, pa je odlučio da ga nazove “dojč kafa“, odnosno njemačka kafa, kao omaž državi iz koje se vratio u Crnu Goru.

Kako god bilo, “dojč“ je postao svojevrsni simbol Podgorice. Podgoričani su, poručujući “dojč” u drugim gradovima i okruženju, prvo ostavljali konobare u čudu, ali je vremenom krug “poznavalaca” rastao. Danas, gdje god Podgoričani česće i u većem broju, navraćaju, “dojč” se služi bez problema, počev od crnogorskog primorja do Beograda, Novog Sada, Zlatiobra. E to se već preselilo u legendu:

Srbi, Crnogorci i “dojč”

Crnogorac u kafani u Srbiji:
Konobar: Izvolite?
Crnogorac: Jednu Dojč kafu.
Konobar: Oprostite?
Crnogorac: Ada, Dojč kafu, čoče, ka’ da nikad nijesi čuo za nju…
Konobar: Oprostite gospodine, ali mi to nemamo.
Crnogorac: Čuš nemate Dojč kafu, kad vam čovjek spolja gleda lokal, reka’ bi da imate i ptičijeg mlijeka. Aj, daj mi onda jedan obični espreso. Imate li to?
Konobar: Imamo, imamo, gospodine, evo sad će.

Srbijanac u kafani u Crnoj Gori
Konobar: Izvolite?
Srbijanac: Jedan produženi espreso sa mlekom.
Konobar: Evo sad će.
Konobar ulazi u kafanu i govori: Ovaj je nije čuo za Dojč kafu, ‘ajde preuzmi ti. Uzmi ovaj specijalni meni, ponesi mu. I budi fin. ‘Aj požuri, da ne čeka gospodin.

E sada, najbolje od svega, Portal Volim Podgoricu, otkriće vam gdje se pije najbolji dojč u Glavnom gradu!

Uskoro ćemo objaviti anketu gdje će se naći podgorički kafići, kafane i restorani, u kojima se po ocjeni nas stratstvenih “dojčera” pije najbolji dojč. Pozvaćemo sve Podgoričane da glasaju, a najbolji podgorički “dojč mejkeri” će osvojiti vrijednu nagradu: Pored diploma, koje će dobiti tri prvoplasirana kafića/kafane/restorana, najbolji osvaja i nagradu u vrijednosti od 550 eura koja će u velikoj mjeri doprinijeti promociji i širenju glasa o najboljem podgoričkom “dojču”.

Spisak najboljih podgoričkih dojč mejkera još uvijek nije konačan, pa, ukoliko smo vas slučajno i nepravedno zaboravili, a želite da učestvujete, možete se javiti na naš mejl [email protected] ili u inbox nase FB stranice Volim Podgoricu 

 

1 komentar

  1. Postoji i sala koja kaze: zbog cega se u pg pravi najbolja dojc kafa? Zbog toga sto je po kaficima prave sve akademski gradjani :))))

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com