POKUŠAJ UBISTVA NOVINARKE: Zašto policija objavljuje neprovjerene podatke? - Volim Podgoricu

POKUŠAJ UBISTVA NOVINARKE: Zašto policija objavljuje neprovjerene podatke?

Članovi jedne kriminalne grupe sa teritorije Crne Gore koji nisu dostupni crnogorskim istražnim organima mogli bi biti počinioci pokušaja ubistva novinarke “Vijesti” Oliveru Lakić 8. maja u Podgorici, saopštio je juče pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković, pozivajući se na “operativne podatke” policije.

“Službenici Sektora kriminalističke policije raspolažu operativnim podacima ko bi mogao da bude izvršilac tog djela. Radi se o jednoj kriminlanoj grupi koja nije dostupna nadležnim organima Crne Gore i preduzimaju se sve mjere i radnje uz međunarodnu policijsku saradnju radi ispitivanja tih podataka. Kao što sam rekao radi se o operativnom podatku da je jedna kriminalna grupa sa teritorije Crne Gore čiji članovi nijesu dostupni crnogorskim organima izvršila to krivično djelo”, kazao je Baković.

Operativna saznanja su neprovjerene informacije do kojih policija dolazi neformalnim kanalima ili im ih kao takve dostave službe partnerskih država i one služe za usmjeravanje istrage u određenom pravcu, pri čemu se ne odustaje od drugih pravaca i drugih mogućih počinilaca, reklo je “Vijestima” više eksperata iz državnih organa i van njih.

“Policija gotovo nikad ne objavljuje operativne podatke iz istrage koja je ‘živa’”, rekao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da je policija do sada takve informacije iznosila samo kada je tvrdila da je operativno riješila neki slučaj, za koji ne mogu da prikupe dokaze, poput ubistva.

Iz Uprave policije juče nijesu odgovorili “Vijestima” od kada posjeduju ove “operativne podatke”, kako su došli do njih, u kojoj državi se nalaze članovi kriminalne grupe, niti da li imaju saznanja koji navodno bio motiv napada na Lakićevu. O motivu pokušaja ubistva novinarke juče nije želio da govori ni Baković..

Izvori “Vijesti” ocjenjuju je moguće nekoliko scenarija zbog kojeg je policija juče izašla sa ovim neprovjerenim podatkom u javnost. Jedan je, rekao je jedan od sagovornika “Vijesti”, da je policija takve podatke mogla iznijeti zbog velikog pritiska na njih i tužilaštvo iz Crne Gore, a pogotovo spolja, da što prije riješe ovaj slučaj.

Predstavnici međunarodne zajednice su u poslednjih mjesec više puta izrazili zabrinutost što nije bilo pomaka u istrazi povodom napada na novinarku “Vijesti”.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han više puta je pomenuo da je moguće aktiviranje “klauzule balansa”, suspenzije pregovora sa EU, ukoliko predmet Olivere Lakić ne dobije adekvatan epilog – ukoliko se ne pronađu počinioci i nalogodavci zločina. Prema informacijama “Vijesti”, danas počinju pregovori eksperata Crne Gore i EU o ispunjenim privremenim mjerilima u poglavljima 23 i 24, koja uključuju i slobodu medija, odnosno rješavanje ovog i ostalih napada na novinare. NIje jasno da li to ima bilo kakve veze sa objavom policije.

“Ako su takvi podaci tačni, njihovo objavljivanje može dovesti do toga da počinioci nalogodavci saznaju da im je policija na tragu, pa da se pobrinu da uklone dokaze ili eventualne plaćene počinioce”, rekao je jedan od sagovornika.

Drugi mogući scenario je da osobe na koje se odnose “operativni podaci” policija ili njena partnerska služba već drži pod prismotrom i namjerno pušta informaciju u javnost, da bi izazvali reakciju i eventualno došli do dokaza, rekao je drugi sagovornik “Vijesti”. “U ovom slučaju, objavljivanje operativnih podataka ne ugrožava istragu, naprotiv”.

Iz podgoričkog Višeg državnog tužilaštva, koje vodi istragu povodom pokušaja ubistva Lakićeve, nijesu juče zvanično odgovorili da li su znali za podatke koje je na pres konferenciji iznio Baković, niti da li su nekog saslušali povodom tih saznanja, ili će, pak, to učiniti u bliskoj budućnosti. “Znamo na šta je mislio”, rekao je “Vijestima” sagovornik iz VIšeg tužilaštva.

Iako je javnost saznala za nove podatke u vezi sa istragom ranjavanja novinarke “Vijesti”, njen pravni zastupnik – advokat Lazar Aković je o tome obaviješten iz medija. Tužilaštvo je, prema Zakonu, dužno da ga obavijesti o svim radnjama koje preduzima, ali ne i o operativnim podacima policije.

Tužiteljka Suzana Milić, koja vodi istragu, od 5. juna je, prema saznanjima “Vijesti”, izvela samo jednu istražnu radnju 12. jula, odnosno gotovo dva i po mjeseca nije uradila ništa.

Novinarka “Vijesti” Olivera Lakić ranjena je u nogu 8. maja nešto prije 21 sat, nakon što je po povratku s posla parkirala automobil i krenula da uđe u zgradu. Na istom mjestu je fizički napadnuta 2012. godine.

Prema saznanjima „Vijesti”, saslušano je, između ostalih, nekoliko očevidaca napada, Lakić, vještaci medicinske i balističke struke, više osoba koje su osuđivane ili bile osumnjičene za ranije napade na

Lakićevu ili druge novinare, ali nije bilo nikakvih rezultata.

Zrno od metka i čaura nijesu nađeni tokom uviđaja na licu mjesta, koji je rađen u noći kada je Lakićeva upucana i tokom narednog jutra, zbog čega se još ne zna koji je bio kalibar municije.

Baković je ranije saopštio da im u istrazi pomaže američki Federalni istražni biro (FBI), kojem su poslali sve spise istrage. Tada je kazao da još čekaju odgovor od te organizacije.

Iz FBI-a je “Vijestima” potvrđeno da pružaju pomoć crnogorskim istražiteljima u ovom slučaju, ali nijesu željeli dalje da komentarišu istragu.

Vijesti

1 komentar

  1. Policija (citaj – pojedini policajci) pomamili su se u poslednje vreme… Telefonskim pozivom (?) traze da gradjani dodju u Policijsku stanicu (u ovom slucaju – Tivat) “da daju izjavu po necijoj prijavi !?

    Zamislite sada, novu “igru”… Neko mi “stane zulj” a ja pravac u Pol. stanicu. Podnesem prijavu da me “Taj i tal” – vredjao, pretio… I, Dezurni TELEFONSKIM POZIVOM (?) zove “Tog i tog) da mu dodje “na noge” OBAVEZNO jer ce u suprotnom da ga privedu a onda – svasta moze da bude!

    To se veceras dogodilo meni sa dezurnim staresinom u Pol. stanici Tivat! Citiram ” Mi odavno (?) imamo protiv vas dosta “materijala” jer ste vi veliki manipulator! A te vase MANIPULACIJE MOGU DA PRODJU U SRBIJI A KOD MENE NE MOGU!!!
    -Gde ste rodjeni? Kakve to veze ima ? Ja sam drzavljanin Crne Gore…

    Eto, koliko da znate… Ukoliko vas se svidja necija zena – lako mozete da se resite njenog muza. Prijavite ga Policijskoj stanici i dok mucenik “objasnjava da vas i ne poznaje” vi imate sansu da se pokazete ili “dokazete”

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com