NAUCNICI OTKRILI: Velike promjene u načinu liječenja HIV virusa - Volim Podgoricu

NAUCNICI OTKRILI: Velike promjene u načinu liječenja HIV virusa

Američki naučnici otkrili su način da mjesecima suzbijaju HIV virus u tijelu pacijenta koristeći duple doze antitela, koje mogu da unesu potpune promjene u način liječenja te bolesti, prenosi agencija AFP.

U svijetu raste broj zaraženih HIV koji koriste ljekove, ali oni moraju da poštuju stroga pravila kako bi bili u dobrom zdravstvenom stanju i da ljekove uzimaju do kraja života.

Istraživači ističu da kombinacija dva proteina, poznata po svom protivefektu na HIV, može da suzbije taj virus do 30 dana u telu pacijenta, a to daje nadu da je moguće razviti tretman zaraženih HIV koji ne podrazumeva svakodnevno uzimanje ljekova, navodi AFP.

Bezbjedan, pouzdan tretman antitijelima mogao bi da otvori nove mogućnosti za pacijente koji žive sa HIV virusom, ocenio je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti u Merilendu Entoni Fauci.

On je zaključio da tretman antitijelima predstavlja prvi korak u razvoju novih vidova liječenja. Istraživači ističu da prvi rezultati tretmana antitijelima obećavaju, ali je potrebno još ispitivanja kako bi se povećalo vrijeme u kome su antitijela aktivna u suzbijanju HIV virusa.

Prema procjenama UN, 1,8 miliona ljudi je u 2017. zaraženo HIV virusom, a 940.000 je umrlo od te bolesti, prenosi N1.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com