PODGORIČANKE PREVARENE: Slale podatke lažnoj ,,VOLI” stranici - Volim Podgoricu

PODGORIČANKE PREVARENE: Slale podatke lažnoj ,,VOLI” stranici

Dvije Podgoričanke obratile su se redakciji “Vijesti” žaleći se da su prevarene preko Fejsbuka i da su poslale dobrovoljno svoje lične podatke na lažne stranice velikih crnogorskih trgovinskih i finansijskih kompanija.

U vjerodostojnost nagradnih igara na društvenoj mreži „Facebook“ povjerovalo je više građana. Korisnici su, ne sluteći da se su stranice o nagradnim igrama lažne, dobrovoljno dostavljali svoje lične podatke.

Misleći da će osvojiti nagradu, korisnici Fejsbuka davali su svoju adresu, broj telefona, fotografiju lične karte sa obje strane, sa svojom fotografijom. Nakon što su otkrili da se radi o prevari, nisu znali kome da se obrate za pomoć.

Kada korisnici, na zahtjev neprovjerenih stranica na internetu, pošalju lične podatke prevarantima, šteta je već učinjena i malo šta se može uraditi.

Prevarene Podgoričanke žele da skrenu pažnju građana da slične prevare na društvenim mrežama i dalje kruže.

„Brinem se za šta moji podaci mogu biti iskorišćeni, a ne znam kome da se obratim i kako da se zaštitim. Znam još prijateljica koje su poslale podatke, a kada su kontaktirale službe MUP-a kazali su da ništa ne mogu da preduzmu“, kazala je Gordana dodajući da se slične nagradne igre i dalje organizuju na Fejsbuku.

U sličnoj situaciji se našla i Mira, koja je učestvovala u nagradnoj igri na lažnoj stranici kompanije „Voli“.

„Ja se lično nisam obraćala nadležnima jer su mojim poznanicima kazali da promjena lične karte neće ništa riješiti“, navodi Mira.

U Direkciji za zaštitu od računarskih i bezbjednosnih incidenata na internetu (CIRT) su za „Vijesti“ kazali da svakodnevno primaju prijave incidenata raznih oblika, te da vrše evidenciju prijavljenih incidenata uključujući i prevare putem interneta.

„Smatramo da je sajber incidenata mnogo više u odnosu na broj prijavljenih, posebno kada su pitanju internet prevare i nasilje na internetu.

Korisnici nemaju naviku da uznemirujuće događaje na internetu prijavljuju zvaničnom tijelu, ali ih moramo podstaći da prijavljuju probleme sa kojima se susreću, jer će se na taj način internet učiniti bezbjednijim mjestom za sve korisnike“, ističu iz CIRT-a.

Podizanje svijesti i edukacija po pitanju bezbjednog korišćenja interneta snatraju veoma važnom.

Građanima preporučuju da lične podatke ne ostavljaju olako na internet stranicama, ili da, ukoliko namjeravaju to da učine prethodno provjere da li se radi o zvaničnoj stranici tog privrednog društva i da li oni organizuju nagradni igru. Počinioci se, navode u CIRT-u rijetko i teško nalaze, jer iza svega stoje lažni identiteti i lažne IP adrese, a za šta je nadležna policija.

IZ Uprave policije, na pitanja vezana za prijave prevara na internetu, „Vijesti“ nisu dobile.

Prijava CIRT-u, policiji i Agenciji

Korisnici incidente na internetu mogu prijaviti CIRT-u preko zvanične internet stranice CIRT-a, putem e-maila na [email protected] ili pozivom na kontakt telefon CIRT-a.

Slične prevare građani mogu prijaviti i Upravi policije, dok Agenciji za zaštitu ličnih podataka građani mogu podnijeti zahtjev za zaštitu prava.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com