BORBA KOJA TRAJE 30 GODINA: Podgoričani se pismom obratili javnosti - Volim Podgoricu

BORBA KOJA TRAJE 30 GODINA: Podgoričani se pismom obratili javnosti

Porodica Đurišić koja se godinama bori za povratak svog zemljišta u podgoričkom naselju Zabjelo, preko kojeg je prešla Jerevanska ulica i na kojem je sagrađena OŠ „Oktoih“, uputila je pismo na nekolo relevantnih adresa.

Pismo Đurišića prenosimo integralno:

Ovim putem želim da infomišem širu javnost o cjelokupnoj situaciji koja je zadesila mene i moju porodicu.

Postupak za zaštitu moje imovine se vodi preko 30.godina, a sve obzirom da mi je Glavni grad Podgorica, bez zakonom sprovedene procedure i bez isplate ikakve naknade, faktički oduzeo zemljište u Jerevanskoj ulici.

Dolaskom novog gradonačelnika iskreno se nadam da će se ovaj problem riješiti, i da će se makar malo ispraviti ova nepravda duga preko trideset godina.

Postupak pred Osnovnim sudom u Podgorici, poslovne oznake Rs br 159/14, koji se vodio radi isplate naknade za oduzete nepokretnosti trajao je 24. Godine. Zbog iznenadne promjene pravnog stava Vrhovnog suda da pravo na naknadu za eksproprisane nepokretnosti zastarjeva odbijen je moj zahtjev za isplatu naknade za oduzete nepokretnosti. (Iako je isti sud u nizu drugih predmeta donio odluku da pravo na naknadu za ekspropisane nepokretnosti ne zastarijeva). Predmet se trenutno nalazi pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Imajući u vidu da je Ustavni sud Crne Gore dana 08.05.2018.godine donio odluku Už. 437/15 u kojoj je zauzeo jasan stav da pravo na naknadu za eksproprisane nepokretnosti ne zastarijeva, to ću zahtijevati ponavljanje postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici, a sve s obzirom, da su zbog iznenadne promjene pravnog stava Vrhovnog suda Crne Gore stvoreni uslovi da Glavni grad Podgorica, apsolutno nezakonito otme moju imovinu, i da pri tom za istu ne isplati nikakvu naknadu.

Trenutno je u LN 1048 KO Podgorica III, kat.parc. 4914 i 4915  kao vlasnik upisan Glavni grad Podgorica, a sa pravom korišćenja Vanja Djurišić, što je nezakonito, obzirom da upisu  nije prethodila nikakva odluka Uprave za nekretnine PJ Podgorica, niti rješenje o eksproprijaciji od Glavnog grada,  a upisano je pravo koršćenja koje po Zakonu ne postoji.

Na osnovu samog Zakona o svojinsko pravnim odnosima, čl. 419 i 420 predmetne parcele predstavljaju moje pravo svojine. Kontinuitet vlasništva na predmetnom zemljištu porodice Đurišić se utvrđuje uvidom u hronologiju upisa koja se vodi kod Uprave za nekretnine PJ Podgorica.

Imajući u vidu da ne postoji zakonski osnov prelaska privatne svojine u državnu, a posebno ne u svojinu opštine, i da mi pri tom, nije isplaćena nikakva naknada za nepokretnosti koje nisu eksprotprisane, već su faktički oduzete, to su se stekli uslovi da podnesem novu tužbu kojom ću zahtijevati da mi Glavni grad Podgorica isplati naknadu za oduzetu imovinu.

Već više mjeseci (225 dana) pokušavam zaštititi svoju imovinu blokadom nepokretnosti koja se koristi kao saobraćajnica.

Pravo svojine je apsolutna pravna vlast na stvari, koja obuhvata pravo držanja, korišćenja I raspolaganja.

Predmetna ulica je moje vlasništvo,i  biću  primoran da uklonim objekte koji su na njoj postavljeni bez mog odobrenja. Biću primoran da uklonim drveće i asfalt koji je Glavni  grad neovlašteno postavio i preduzeću sve druge radnje kako bi mogao da privređujem na mojoj zemlji, naravno pri tom da ne nanesem štetu nikome.

Želim da šira javnost zna za veliku nepravdu koja mi je učinjena, i za otimanje moje imovine.

Dalje, moram ukazati da Glavni grad Podgorica potpuno neosnovano, nepotrebno i nezakonito pokreće postupke, a već započete odugovlači, kako bi izvršio pritisak  na mene I moju porodicu, a sve u cilju izbjegavanja svoje obaveze da isplati naknadu za zemljište koje nije eksproprisano, već je oduzeto bez zakonito provedenog postupka.

Predmetni postupak je veoma jednostavno završiti.

Zemlja je moje vlasništvo. Glavni grad Podgorica treba da donese rješenje o eksproprijaciji i isplati mi pravičnu naknadu, i predmetno zemljište postaje svojina Glavnog grada Podgorice, i tu je kraj ove skoro četrdesetogodišnje nepravde.

Međutim, umjesto da se postupak završi, Glavni grad nalazi za shodno da postupak samo odugovlači u cilju izbjegavanja svoje odgovornosti.

Naime, što se ovaj postupak više odugovlači to se, svakim narednim danom uvećava I iznos koji su dužni da mi isplate na ime pravične naknade, obzirom da su nezakonito ušli u moj posjed.

Dakle, cilj ovog obraćanja je da upozorim nadležne, da ću da tužim Glavni grad Podgoricu,radi isplate naknade za oduzetu zemlju, otkako su nezakonito ušli u posjed, ali I da po zadnji put istaknem da sam ja uvijek spreman na kompromis u skladu sa zakonom.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com