Glavni grad je 47 godina nosio pogrešno ime: Kako je Titovgrad postao Titograd? - Volim Podgoricu

Glavni grad je 47 godina nosio pogrešno ime: Kako je Titovgrad postao Titograd?

U Podgorici imamo Bulevar Josipa Broza na Starom aerodromu, Fudbalski klub Mladost nedavno je vratio staro ime Omladinski fudbalski klub Titograd, postoji i Radio-stanica Titograd…

Sva je prilika da je 47 godina Glavni grad Crne Gore nosio pogrešno ime, jer je u Zakonu o promjeni imena grada ime Podgorica preimenovano u Titovgrad, na sjednici Predsjedništva Narodne Skupštine Crne Gore održane 25. jula 1948. godine.

Zakon su potpisali tadašnji potpredsjednik Narodne Skupštine Crne Gore Andrija Mugoša i sekretar Gavro Cemović.

Retroaktivno je važio od 13. jula 1946. godine.

Već u Službenom listu izdatom nedugo nakon sjednice ne pominje se Titovgrad, već Titograd i nije jasno ko je naredio takvu promjenu imena grada.

Glavni grad Crne Gore nosio je ime Titograd od 1946. do 1992.

Tada jedini dnevni list u Crnoj Gori “Pobjeda”, koji je štampan na Cetinju, broj 30 izašao 28. jula 1946., prenosi da “ostvarujući želju cjelokupnog naroda Crne Gore i odajući priznanje tvorcu i rukovodiocu naše države, naših jedinstvenih naroda, Predsjedništvo Narodne Skupštine Narodne Republike Crne Gore donijelo je Zakon o promjeni grada Podgorica koja sada dobija ime Titovgrad. Predlog za promjenu imena potekao je iz gradske Narodne Skupštine Podgorice, kao vjerno tumačenje želje i volje naroda grada, kao izraz ljubavi crnogorskog naroda…”.

U Zakonu o promjeni imena grada piše da sada srez podgorički nosi naziv titovgradski.

Na promjenu imena Titovgrad u Titograd “Vijestima” je ukazao profesor Mladen Vukčević, navodeći da jedno piše u zakonu, a drugo u Službenom listu.

Odlukom Skupštine Glavnog grada 1992. gradu je vraćeno ime Podgorica.

Nedavno je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković primio predstavnike Udruženja boraca narodnooslobodiličkog rata Crne Gore i saopštio da on podržava ideju da se u centru grada podigne spomenik Josipu Brozu Titu.

Vuković je potencirao da je on lično ponosan na slobodarsko vrijeme i tradiciju.

Podrška Vukovića za podizanje spomenika izazvala je oprečne reakcije onih koji sa poštovanjem gledaju na djelo i vrijeme kada je Tito vladao Jugoslavijom, i onih koji osporavaju to vrijeme.

U Podgorici imamo Bulevar Josipa Broza na Starom aerodromu, Fudbalski klub Mladost nedavno je vratio staro ime Omladinski fudbalski klub Titograd, postoji i Radio-stanica Titograd, a to ime nosi i jedan popularni gradski kafić.

Grad se podiže uz najveće napore

U članku objavljenom 1948. godine pominje se da se grad, poslije rata, podiže uz najveće napore. Obnovljeni su mostovi, raščišćene ulice, obnovljena električna centrala, monopol i radionice, jedna za drugom podižu se i obnavljaju zgrade….

Podgorica je tokom Drugog svjetskog rata 82 puta bombardovana i rijetko koja zgrada u gradu je preživjela.

Promjena u Službenom listu

U Službenom listu objavljenom 1. avgusta 1946. godine već piše da je novim Zakonom preimenovano ime Podgorica u Titograd. Nekada srez podgorički sada je srez titogradski. Nema nikakvog objašnjenja zašto je Titovgrad postao Titograd.

Vijesti

2 komentara

  1. I’m not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this info for my mission.

  2. A friend of mine advised this site. And yes. it has some useful pieces of information and I enjoyed scaning it. Therefore i would love to drop you a quick note to express my cheers. Take care

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com