I Bojanić među kandidatima: Direktora CKDD biraju u drugom krugu iduće sedmice - Volim Podgoricu

I Bojanić među kandidatima: Direktora CKDD biraju u drugom krugu iduće sedmice

Odbor direktora Centralnog klirinškog depozitarnog društva (nekadašnja Centralna depozitarna agencija) nije uspio ove sedmice da odluči u vezi izbora novog izvršnog direktora te institucije i najvjerovatnije će početkom naredne sedmice biti objavljen uži krug kandidata (drugi krug) među kojima će naknadno biti izabran novi direktor te važne institucije na tržištu kapitala, saznaju “Vijesti” nezvanično iz nekoliko izvora.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da se deset kandidata prijavilo za tu odgovornu funkciju čiji će direktor naredne četiri godine biti i formalno čuvar tajni svih berzanskih transakcija u Crnoj Gori.

Centralno klirinško depozitarno društvo (CKDD) je institucija u kojoj se nalazi zvanična evidencija i katastar svih hartija od vrijednosti. Vlasnici ovog društva su finansijske institucije poput Centralne banke koja ima 35 odsto akcija, Crnogorske komercijalne banke sa 15 odsto, brokerske kuće “Bull and Bear” sa 10 odsto,… a gazde oko 35 odsto akcija kriju se iza kastodi računa.

Među kandidatima za novog direktora su bivši nezavisni poslanik i predsjednički kandidat Mladen Bojanić, bivša direktorica Montenegroberze i Novog duvanskog kombinata Dejana Šuškavčević i direktorica DZU Atlas penzija Danijela Laketić, koja je ranije bila direktorica NEX berze, ali i društva koje je upravljalo privatizacionim fondom Atlas Mont.

Ozbiljan kandidat favorizovan od “Bull and Baera” je šef kastodi odjeljenja NLB banke Danilo Vujović, koji je ranije radio u CDA. Prema nezvaničnim informacijama, takođe, glavna favorit monetarnih vlasti je aktuelna direktorica Sektora rizika u Lovćen banci koja je ranije radila u Sektoru rizika NLB banke, Danijela Golubović.

Kandidati su još bivši direktor Atlas Lajfa Slobodan Manojlović, Darko Čabarkapa i bivši menadžer Atlas grupe Žarko Đurišić iz iste grupacije.

Članovi borda CKDD koji odlučuju o izboru novog direktora su Marina Perović i Radojica Luburić (CBCG), Radomir Rudanović (CKB), Biljana Obradović i Maja Hinić Gazivoda.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com