Home / ŽIVOT + / Savjeti / PAZITE: Na razgovoru za posao ove rečenice NE SMIJETE izgovoriti
Ilustracija

PAZITE: Na razgovoru za posao ove rečenice NE SMIJETE izgovoriti

Ako imate iskustva sa razgovorima za posao, sigurno ste razmišljali o tome kako na najbolji način da se predstavite poželjnom poslodavcu.

Wannabemagazine donosi koje su to stvari, izjave koje nikako ne smijete izgovoriti tokom predstavljanja za posao:

Prije nego što počnemo, mogu li da znam kolika je plata?

Pazite, ako pitate kolika je plata i kakvi su uslovi za bonuse i povišice prije nego što znate detalje o poslu koji biste radili, nećete dobro proći. Radoznalost je nekada jača od nas, ali u ovoj situaciji se morate uzdržati. Najvažnije je da saznate sve o prirodi posla koji biste radili i da onda vidite da li ste baš vi pogodni za njega. Ali ako poslodavac vidi da je vama samo novac važan, neće vas uzeti u obzir, sigurni smo.

Molim vas, ne postavljajte mi pitanja lične prirode

Onaj ko vas ispituje na intervjuu za posao će vam postavljati razna pitanja. Pitanja u vezi sa vašim kvalifikacijama, prethodnim poslovima koje ste radili, vašim hobijima i raznim drugim stvarima koje mu mogu pomoći u tome da shvati kakvi ste i da li odgovarate opisu radnog mesta. Pa ako zahtijevate od te osobe da vam ne postavlja pitanja lične prirode, automatski ulivate sumnju i entuzijazam poslodavca može potpuno da opadne.

Žao mi je, ali moram da se javim na ovaj poziv

Sigurno znate da je na nekim mjestima prosto zabranjeno ili nekulturno držati telefon u rukama. Ako odete u pozorište, bioskop ili teatar, telefon će vam biti utišan jer je to pravilo. Pridržavajte se toga i na intervjuu za posao. To što ćete se izviniti za zvonjavu telefona vas neće opravdati. Zato zapamtite da se telefon gasi u takvim situacijama i sve može da čeka.

Možemo li da požurimo? Imam još jedan intervju

Shvatamo, očajnički ste u potrazi za poslom ali za ovakav kometar ne postoji opravdanje. To što vam je mnogo stalo da se zaposlite i što ste slali CV u 50 kompanija, ne znači da možete imati nepoštovanja prema poslodavcu sa kojim trenutno pričate. Morate se potpuno usresrijediti i dati svoj maksimum, koliko god razgovor trajao. Takođe, ako kažete svom poslodavcu da žurite na drugi razgovor, zašto bi uopšte i želio da vas zaposli?

Pa, da li je vaš odgovor „da” ili „ne”?

Sve razumijemo, ali morate biti strpljivi! Nijeste jedini došli na intervju i ne vrti se svijet oko vas. Ima još puno kandidata i razgovora koje treba obaviti i morate da imate razumijevanja. Te stvari zahtijevaju vrijeme. A ako vam ovaj savjet zvuči čudno ili strano, vjerujte, ima puno kandidata koji su baš to uradili i ne budite Vi ta osoba.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *