Home / ŽIVOT + / Djeca i roditelji / Slavimo PRAZNIK ČUDA: Svi roditelji i oni koji žele djecu treba da urade VAŽNU STVAR

Slavimo PRAZNIK ČUDA: Svi roditelji i oni koji žele djecu treba da urade VAŽNU STVAR

Sveti Jovan Krstitelj spada među najpoštovanije svetitelje u hrišćanskom svijetu i njegov dan se proslavlja nekoliko puta u toku godine. Pravoslavna crkva slavi ga 20. januara po gregorijanskom kalendaru, 7. jula se obilježava njegov dan rođenja, a dan smrti obilježava se praznikom Usekovanje 29. avgusta.

Iako manje poznat, na današnji dan se poštuje još jedan praznik posvećen ovom svetitelju – Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja.

Njegovi roditelji, Zaharije i Jelisaveta imali su samo jednu želju – dijete, ali ta im se želja nikako nije ispunjavala. Ipak, njih dvoje nisu odustali od molitve i u poznom životnom dobu desilo im se čudo, i Jelisaveta je ostala trudna.

Prema predanju, kada se Jovan rodio, od njegovog presrećnog oca je zatraženo da na pločici napiše ime djeteta i kada je on to uradio, mališan je odmah progovorio.

Kao mlad, on je živio kao pustinjak i kritikovao moralno posrnuće svijeta u kojem je živio, a kao stariji je počeo da krsti ljude u rijeci Jordan, govoreći im da ih on krsti vodom, a da za njim “ide onaj koji će ih krstiti Duhom Svetim i ognjem“.

Zbog toga je ovaj svetitelj dobio i naziv Preteča jer prethodi Isusu, a Kristitelj je jer je u rijeci Jordan, prema predanju, krstio i Isusa Hrista. Svetog Jovana je pogubio judejski kralj Irod odsjekavši mu glavu.

Dan Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja se proslavlja i kao krsna slava, ali i kao praznik svih onih parova koji žele, a ne mogu da imaju djece. Narod kaže da će i oni, dokle god duboko vjeruju u Boga i mole mu se, zavrijedeti njegovu milost.

Vjerovanje kaže da roditelji sa djecom danas treba da krste djecu ili da odrede datum kada će se krštenje obaviti, dok oni bez poroda treba da se pomole i ne gube nadu.

Roditelji koji već imaju djecu na današnji dan treba da se podsjete kolika su ona radost i da im pokažu ljubav i koliko ih vole.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *