Home / ŽIVOT + / Duhovnost / Danas je sveta Tekla, zaštitnica žena: Svakoj dami će se ostvariti jedna želja ako uradi ovu stvar

Danas je sveta Tekla, zaštitnica žena: Svakoj dami će se ostvariti jedna želja ako uradi ovu stvar

Desna ruka ove svetiteljke danas počiva u Staroj crkvi u Sarajevu. Sveta Tekla je mučenica ravna apostolima, a Srpska pravoslavna crkva vijekovima je slavi kao onu koja je proslavila boga.

Priča kaže da je Tekla opčinjena slušala Pavla tri dana i tri noći, i da se nakon toga potpuno okrenula vjeri i Hristu zaveštala na djevičanstvo. Bijesna jer ćerka više ne želi da se uda, njena majka ju je tukla i izgladnjivala, a kada ni to nije pomoglo, otišla je kod lokalnog sudije i tražila da Teklu spale. Sudija je uslišio majčinu želju, međutim, na opšte čuđenje, otkriveno je da Tekli vatra ne može ništa. Nakon toga, djevojka je krenula sa apostolom Pavlom pomažući mu i propovedajući život prema Hirstovim zapovjestima.

Tu su njene nevolje tek počele. Privučen djevojačkom ljepotom, starešina grada u koji su došli, pokušao je da je otme, a kada je djevojka uspjela da pobjegne, optužio ju je kao “hrišćanku koja se gnuša braka”. Vlasti su je osudile i bacile divljim zvjerima, međutim, ni one ne htjedoše da dodirnu Teklu. Starešina grada nije imao izbora nego da je pusti na slobodu, a ona je nastavila da propoveda Jevanđelja i uspjela je da preobrati mnoge mnogobožce.

Nakon ovoga, svetiteljka požele da se osami i posveti molitvi i, uz blagoslov apostola Pavla, povuče se na neko pusto mjesto posvetivši se iscjelivanju bolesnika. Predanje kaže da su lokalni ljekari i travari postali ljubomorni na Teklu i da su poslali grupu mladića da je siluje i tako oskrnave. Vidjevši da ne može da pobjegne progoniocima, Sveta Tekla zamoli Boga za pomoć i u tom trenutku pred njom se otvori stijena koja je sakri. Po predanju, upravo ovo je i bio grob pravedne i vjerne Hristove nevjeste Tekle.

Sveta Tekla nosi još i nazive prvomučenica, čudotvorka ravna apostolima. Zbog nepokolebljive vjere i ljubavi prema bogu koje je pokazala za života, uzima se za primjer svima koji žele da istraju u svojim planovima. Vjeruje se da će upravo Sveta Tekla pomoći svima koji na današnji dan počnu da rade nešto, a zapadnu u nevolje. Dovoljno je da samo iskreno zamole i duhovna pomoć će stići.

Sveta Tekla smatra se prvostradalnicom među ženama i takođe njihovom zaštitnicom. Narod smatra da će danas ženama koje odu u crkvu i iskreno zamole svetiteljku, biti ispunjena jedna želja dokle god je iskreno i duboko žele i vjeruju.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *