Home / NOVOSTI / Društvo / Marković obećao: Počinioce i nalogodavce napada na novinare gonićemo do sudnjeg dana

Marković obećao: Počinioce i nalogodavce napada na novinare gonićemo do sudnjeg dana

Vlada na čijem sam čelu opredijeljena je da u Crnoj Gori osigura ličnu bezbjednost za novinare. Kompletan bezbjednosni sektor ima jasan nalog da istraži do kraja svako ugrožavanje bezbjednosti novinara da traga za počiniocima 24 sata svakog dana, i da nijedan takav slučaj ne smije biti arhiviran bez konkretnog policijskog, tužilačkog i sudskog razrješenja. Jednostavno – ko god da su počinioci i nalogodavci, gonićemo ih do sudnjeg dana”, kazao je premijer Duško Marković.

On učestvuje na Međunarodnoj konferenciji o medijskoj održivosti i uspješnim modelima medijskog poslovanja.

“Posebno ukazujem na apsolutnu neprihvatljivost ugrožavanja lične bezbjednosti novinara, kao načina za razrješenje bilo kakvih nesporazuma i nezadovoljstava. Zastrašujući je podatak da je širom svijeta u 2016. godini ubijeno 79 novinara, a u prošloj godini 65”, rekao je Marković.

On je imao poruku i za partnere u međunarodnoj zajednici.

“Sloboda medija i bezbjednost novinara nijesu uslov za pristupanje Crne Gore u EU. Ne, to je moralna i demokratska obaveza vlasti, koju ćemo mi do kraja sprovesti u djelo, pa makar nikad ne bili članica EU”.

Kako je kazao Crna Gora je imala krajnje liberalnu politiku prema medijima iz drugih država.

“Otvarajući medijski prostor praktično bez ograničenja. Pokazalo se da mnogi to drsko zloupotrebljavaju i da koriste našu otvorenost za vođenje pravih medijskih ratova protiv Crne Gore njene državne politike i njenih nacionalnih interesa. Zatrpavaju nas elementarno netačnim vijestima, smjenjujući ukrug nekoliko istih, nazovi analitičara, koji ne samo da otvoreno podmeću, nego i drsko vrijeđaju sve što slijedi i radi današnja Crna Gora”, rekao je Marković.

Dodao je da je Vlada modelom državne pomoći prethodnih godina intervenisala otkupom duga komercijalnih štampanih i elektronskih medija nastalog od 2011. do 2013. godine, u iznosu od 5,3 miliona eura, te da je zbog neizmirenih obaveza i potrebe podsticanja održivosti medijske scene, Vlada 2017. otkupila dugovanja komercijalnih emitera prema Radio-difuznom centru u ukupnom iznosu od oko 1,6 miliona eura.

“Radili smo i na zakonodavnom planu. Shodno Programu rada Vlade za 2018. godinu, izrađen je Nacrt zakona o medijima i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore. Nacrti ovih zakona proizvod su multiresorskih radnih grupa sastavljenih od predstavnika medija, medijskih udruženja, civilnog društva, akademske zajednice i predstavnika državnih organa. U dijalogu i stručnoj raspravi koncipirana su rješenja saglasna visokim međunarodnim standardima i dobrim praksama ove oblasti”, dodao je Marković.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Dezir kazao je da pažljivo prati istragu u slučaju napada na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić.

On je istakao da počinioci napada na novinare moraju da budu izvedeni pred lice pravde, a svaka prijetnja mora biti ozbiljno istražena.

Dezir je podsjetio da još uvijek nije riješeno ubistvo urednika Dana Duška Jovanovića.

Vlada da obezbijedi iste uslove za sve medije 

Predsjednik Skupštine Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope, Željko Ivanović kazao je da je ovo najveći medijski skup u istoriji Crne Gore. On je istakao, osvrnuvši se na izlaganje premijera Markovića, da Vlada ne treba da finansijski pomaže medije, nego da obezbijedi iste uslove za sve na tržištu.

“Vjerujem da je premijer Marković iskren kada govori da će istražiti napade na novinare”, kazao je Ivanović.

konferencija, CentreVille

Ljupco Zikov iz magazina Kapital u Makedoniji je istakao da je veliki problem na Balkanu sto političari nemaju ideju i onda plasiraju propagandu.

Na panelu Izazovi i mogućnosti za održivost tradicionalnih medija, istaknuto je da je veliki problem neregulisano trziste na Balkanu uopšte.

“Ne postoji formula kako da se opstane na tržištu”, istakla je direktorica Vijesti Marijana Kadić Bojanić. Ona je naglasila da je neophodno da država reguliše tržište.

Kristofer Eliot iz Mreže za etičko novinarstvo je kazao da je “etičnost najvažnija, kičma svega”.

(Vijesti)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *