I OVO PLAĆAJU CRNOGORSKI GRAĐANI: Filipa Vujanovića čuva devet tjelohranitelja - Volim Podgoricu

I OVO PLAĆAJU CRNOGORSKI GRAĐANI: Filipa Vujanovića čuva devet tjelohranitelja  

Bivšem predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću nije ukinuto policijsko obezbjeđenje, jer je Vlada procijenila da još postoji opasnost po njegovu bezbjednost. Vujanoviću je prije više od četiri mjeseca prestala funkcija, a prema Odluci Vlade Crne Gore o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije njemu su tjelohranitelji po službenoj dužnosti pripadali tri mjeseca nakon isteka mandata, a taj rok se može produžiti ukoliko se procijeni da mu je bezbjednost ugrožena, piše Dan.

U skladu sa tim Vlada je produžila period obezbjeđivanja Vujanovića, a, prema podacima iz Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) iz marta ove godine, bivšem predsjedniku je na raspolaganju do devet policijskih službenika. Ipak, u praksi štićena ličnost može tražiti da ima manje tjelohranitelja, ali policija javno ne saopštava taj podatak kako ne bi ugrozila bezbjednost.

Iz Uprave policije Dan je saopšteno da je Odlukom Vlade o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije predviđeno je da po prestanku funkcije štićenim ličnostima, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, Vlada odlučuje o produženju zaštite bezbjednosti.

“Članom šest Odluke Vlade Crne Gore o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije precizirano je da, kada štićenim ličnostima prestane funkdija, zaštita bezbjednosti će se produžiti tri mjeseca od dana prestanka funkcije ako to zahtijevaju razlozi bezbjednosti, a ako bezbjednosna procjena ugroženosti ukazuje na postojanje razloga bezbjednosti zaštita se može produžiti i nakon isteka roka, za vrijeme dok postoje razlozi bezbjednosti”, navode u Upravi policije.

Prema Pravilniku o sistematizaciji MUP-a, grupa za obezbjeđenje predsjednika broji devet službenika od kojih je jedan samostalni policijski inpektor, koji obavlja najsloženije stručno-izvršne poslove koji zahtijevaju samostalnost u radu u skladu sa detaljnim uputstvima neposrednog rukovodioca. On sačinjava planove obezbjeđenja štićene ličnosti, analize, elaborate, izvještaje i informacije o bezbjednosti, prati stanje bezbjednosti i preduzima odgovarajuće mjere i radnje po tom pitanju.

Preostalih osam službenika, koji su stariji policajci prve klase, obavljaju stručno-izvršne poslove koji zahtijevaju stručnost i samostalnost u radu.

Odlukom Vlade o određivanju štićenih ličnosti policijski službenici štite predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, premijera Duška Markovića, ministre pravde, unutrašnjih i vanjskih poslova, odnosno Zorana Pažina, Mevludina Nuhodžića i Srđana Darmanovića. Štićena ličnost je i vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, kao i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Policija čuva i predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Peruničić, direktora policije Veselina Veljovića, kao i članove uže porodice predsjednika Crne Gore, Vlade i Skupštine.

DAN

2 komentara

  1. Oh my goodness! an excellent post dude. Thanks a ton Nevertheless We are experiencing issue with ur rss . Do not know why Not able to sign up to it. Could there be any person acquiring identical rss dilemma? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com