OPTUŽNICA NAPISANA NA 198 STRANA: Svjedokinja opisala veze Jovanovića i Vukadinovića - Volim Podgoricu

OPTUŽNICA NAPISANA NA 198 STRANA: Svjedokinja opisala veze Jovanovića i Vukadinovića

Optužnica protiv devetnaestočlane grupe, na čijem čelu je Janko Vukadinović i nepoznata osoba napisana je na 198 strana i detaljno su opisane uloge osumnjičenih, njihova komunikacija, a u dokazni materijal uvršteni su i iskazi okrivljeni i svjedoka, saznaje Pobjeda.

 

Kriminalna grupa, prema navodima istražitelja, nastala je krajem prošle godine, kada je Janko Vukadinović izašao iz zatvora. On je u ZIKS-u izdržavao kaznu zbog podmetanja bombe ispred vrata stana tadašnjeg šefa barske policije Miloša Radulovića. Ključni dokazi Tužilaštva su razgovori između pojedinih članova kriminalne grupe. Jedan od svjedoka, koji je bio u kontaktu sa odbjeglim Markom Jovanovićem, optuženim da je izvršilac zločina, i Jankom Vukadinovićem koji se tereti da je organizator kriminalne grue, jasno je opisao kako se Vukadinović ponašao nakon dvostrukog ubistva u centru Podgorice kada su ubijeni Miloš Šaković, koji je prema evidenciji bezbjednosnih službi bio blizak “kavačkoj grupi” i slučajna žrtva Radivoje Jovanović.

Prema iskazu svjedokinje, Vukadinović je znao za zločin i savjetovao da “zaboravi na Jovanovića, jer je tako najbolje za nju i članove njene porodice”. Na insistiranje svjedokinje da stupi u kontakt sa Jovanovićem nakon dvostrukog zločina, Vukadinović je kazao da to jedino može preko kriptovanog telefona, koji joj on može nabaviti, ali treba da plati 900 eura. Ona mu je kazala da Jovanović nema kriptovani telefon, na što je on odgovorio da ga ipak posjeduje i savjetovao joj je da ne brine, da je “Marko dobro, da je u Baru ili Virpazaru i da će brzo morati da napusti Crnu Goru”.

Radi se o svjedokinji koja je bila u kontaktu sa osumnjičenim Jovanovićem i Vukadinovićem. Ona je navela je da je početkom marta, dok se vozila sa Jovanovićem, srela Janka Vukadinovića, javila mu se i da se njih dvojica tada nijesu pozdravili. Ubrzo nakon toga, ponovo su se njih dvojica sreli, u njenom prisustvu i srdačno se javili jedan drugome, a nakon toga sve su češće bili u kontaktu.

Svjedokinja je iznijela i neke podatke koje istražitelji smatraju jako važnim. Jednom je, kako tvrdi, u stanu Jovanovića vidjela silikonsku masku, koja se navlači preko čitave glave. Jovanović je masku, u njenom prisustvu i stavio na glavu, ali je i upozorio da ne dira njegove stvari, da bi potom napomenuo da i Vukadinović ima istu takvu masku.

Kada ga je pitala što će im sve to, Jovanović je lakonski odgovorio da im treba za neko razbojništvo u Zeti. U početku nije povjerovala u tu priču, ali kako su njih dvojica sve češće išli u Zetu, pomislila je da oni “za nekoga treba nešto da odrade”.

Istog dana kada se ubistvo dogodilo, prema riječima svjedokinje, čula se sa Vukadinovićem, koji joj je saoštio da je Jovanović napravio glupost i da je “sklonjen”. Pitala ga je da li se radi o “,onome u Zeti”, na što je Vukadinović kazao ne, nego neku drugu glupost. Tada joj je kazao da će u roku 24 sata “Marko biti prebačen van Crne Gore”. Kada ga je podsjetila da Jovanović nema pasoš, Vukadinović je navodno odgovorio “ništa ti ne brini, izaći će iz zemlje”…

Prema saznanjima Pobjede, svjedokinja je ispričala kako je u jednom podgoričkom lokalu upoznala osumnjičenog Dragoljuba Ćetkovića i napomenula da joj se on predstavio kao bivši vojnik. Tvrdila je da Jovanović ne poznaje Ćetkovića, jer je kada je vidio komunikaciju između njih pitao zašto se dopisuje s njim, želio da zna o kome je riječ i izrazio želju da ga upozna. Do susreta i upoznavanja, kako tvrdi svjedokinja, nije došlo, iako je ona Ćetkoviću slala poruke, kao i njegovoj majci, na koje nije bilo odgovora.

Ispričala je da se Ćetković i Vukadinović poznaju i da su bili baš bliski. Dragoljub Ćetković je u tužilaštvu tvrdio da nije član nikakve kriminalne organizacije i odbio je da odgovara na pitanja tužioca.

U dokaznom materijalu našli su se i rezultati vještačenj a, ko ji ukazuju da su na eksplozivnoj napravi koja je aktivirana u novembru 2017. godine u dvorištu kuće Safera Toskića u podgoričkom naselju Konik nađena dva DNK profila. Jedan je nepoznat, a drugi je Ćetkovićev.

Toskić je u izjavi naveo da ne poznaje Ćetkovića, odnosno da ga nikad nije vidio. Vukadinoviću se na teret stavljaju četiri krivična djela, dok je njegov sugrađanin Marko Jovanović označen kao direktni počinilac zločina koji je ustalaso Podgoricu i crnu Goru.

Ostalih 17 osumnjičenih se terete između ostalog za stvaranje kriminalne organizacije, ali ne i za učešće u ubistvu. Mjerama tajnog nadzora istražitelji su utvrdili da je osumnjičeni Janko Vukadinović davao instrukcije članovima kriminalne organizacije, po kojima su oni postupali.On je, kako se navodi u aktu Tužilaštva, znao da je Jovanović izvršio krivično djelo ubistvo, pa je potom pokušao da uklonio tragove iz vozila i da prikrije da je povezan sa zločinom.

Janku Vukadinoviću se na teret stavlja da je stvorio kriminalnu organizaciju. Isto krivično djelo stavlja se na teret i Lidiji Bulatović, Đurađu Lončaru, Predragu Vukadinoviću i Dragoljubu Ćetkoviću, ali se njih četvoro ne terete i za učešće u ubistvu. Optužnicom se Janko Vukadinović, osim za stvaranje kriminalne organizacije, sumnjiči za teško ubistvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, produženo krivično djelo neovlašćena prozvodnja, držanje i stavljanje u promet droge.

Tomu Oroviću se na teret stavlja i krivično djelo razbojništvo, Smailu Lekiću nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, Arnelu Mandiću neovlašćeno držanje i stavljanje u promet droge. Za šverc droge terete se i Radoš Popović, Lazar Raičević, Balša Todorović, Aleksandar Dropo. Balši Todoroviću se na teret stavlja da je čuvao i dostavljao kriptovane telefone članovima organizacije. Miloš Šaković, koji je bio blizak kavačkom klanu i slučajna žrtva Radivoje Jovanović ubijeni su 31. marta u centru Podgorice. Pet mjeseci kasnije, tačnije 17. avgusta uslijedilo je  hapšenje devetočlane grupe, koja je prema stavu Tužilaštva, dio kriminalne organizacije. U aktu Tužilaštva navodi se da je ta desetočlana grupa planirala i”zastrašivanje, odnosno krivična djela protiv života i tijela, nanošenje tjelesnih povreda osobama koje su u sukobu sa kriminalnom organizacijom, bombaške napade i paljenje vozila”.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com