Home / PG INFO / Aktuelno / Podgoričani Pokušao da ZAPALI tetku i kuću
FOTO: Ilustracija

Podgoričani Pokušao da ZAPALI tetku i kuću

Podgorička policija podnijela je prekršajnu prijavu protiv maloljetnog Đ.M. (17) iz Podgorice, koji se sumnjiči da je pokušao da zapali kuću u kojoj se nalazila njegova tetka. Incident se dogodio 5. oktobra u podgoričkom naselju Donja Gorica. Dječak je, kako se sumnja, namjeravao da izazove požar u tetkinoj kući, u čemu ga je spriječio njegov otac.
Naime, nakon svađe, dječak je ušao u kuću u kojoj živi njegova tetka. U rukama je nosio dvije flaše u kojima se nalazio benzin, kojim je polio tetkine stvari i namještaj. Kada je namjeravao da polivene stvari zapali, pojavio se njegov otac, koji mu je uzeo upaljač.

Slučaj je odmah prijavljen policiji, koja je izašla na lice mjesta i uzvršila uviđaj. Od učesnika incidenta uzete su izjave. Dječak je priveden u Centar bezbjednosti Podgorica, gdje je saslušan po zakonskim propisima koji se odnose na postupanje prema maloljetnim licima.
O događaju je odmah obaviješteno Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici. Nakon ocjene dokaza, tužilac se izjasnio da u radnjama maloljetnika nema elemenata krivičnog djela, pa je protiv njega podnesena prekršajna prijava.

Statistički podaci pokazuju da je maloljetnička delinkvencija u porastu. Uprava policije je prošle godine registrovala 490 krivičnih djela koja su počinili maloljetnici, dok ih je 2016. bilo 375, koja je počinilo 317 maloljetnika. Godinu ranije bilo ih je 291. Kako se navodi u izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova, maloljetnici čine 13,5 odsto ukupnog broja prijavljenih lica. Najčešće se terete za izvršenje krađa.
Krivična djela najčešće čine maloljetnici uzrasta između 16 i 18 godina, koji su prekršili zakon u 195 slučajeva. Maloljetnici uzrasta od 14 do 16 godina počinili su 89 krivičnih djela, a djeca do 14 godina 33.

– Maloljetnici su učinioci 372 krivična djela protiv imovine, 52 protiv života i tijela, 18 protiv javnog reda i mira, 14 protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, šest protiv sloboda i prava čovjeka, pet protiv zdravlja ljudi (u vezi sa drogom), četiri protiv braka i porodice, jedno krivično djelo protiv polne slobode i 18 ostalih krivičnih djela – navodi se u izvještaju ministarstva.
Kao žrtve 258 krivičnih djela, oštećeno je 286 maloljetnih lica: 126 su djeca do 14 godina, 97 između 16 i 18 godina, a 63 od 14 do 16.Od ukupnog broja krivičnih djela izvršenih nad maloljetnim licima, u 37,2 odsto maloljetnici su žrtve krivičnih djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.
–Preventivne aktivnosti na suzbijanju maloljetničke delinkvencije realizovane su kroz akciju „Mladost”, sa akcentom na sprečavanje i suzbijanje vršnjačkog nasilja – konstatovano je u izvještaju.

(Dan)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *