Vlada će unapređivati ambijent kako bi novinari radili bez straha za svoje bezbjednost - Volim Podgoricu

Vlada će unapređivati ambijent kako bi novinari radili bez straha za svoje bezbjednost

Vlada je na današnjoj sjednici razmotrila novi Izvještaj Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija za period od 23. januara do 23. maja 2018. godine, kao i Izvještaj o realizaciji preporuka Komisije.
Vlada je iskazala čvrstu opredijeljenost da, u okviru svojih nadležnosti, u kontinuitetu afirmiše i unaprjeđuje ambijent u kojem će novinari i mediji profesionalno obavljati svoj posao bez straha za svoju bezbjednost.
Konstatovano je da su nadležni organi, slijedeći instrukcije Vlade, postupili po svim preporukama Komisije za medije. Uprava policije, Tužilaštvo i Agencija za zaštitu ličnih podataka dostavili su Vladi tražene informacije u vezi sa postupanjem nadležnih organa i službenika u slučajevima napada na novinare i imovinu medija. S tim u vezi, Vlada je zadužila međuresorne timove za rasvjetljavanje napada na novinare i teška krivična djela da intenziviraju aktivnosti i da prioritetno, blagovremeno i djelotvorno postupaju u cilju otkrivanja i sankcionisanja izvršilaca ovih djela.
Uvažavajući preporuku Komisije, novi direktor Uprave policije, nakon razgovora sa predsjednikom Komisije, dostavlja informacije bez zatamnjivanja ličnih podataka, kao što to rade i drugi nadležni organi, uz obavezu Komisije da sa ličnim podacima iz materijala postupa u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.
Zadužen je glavni policijski inspektor da, po potrebi, ostvaruje dnevnu komunikaciju sa predstavnicima medijskih kuća, u vezi konkretnih predmeta vezanih za njih. Takođe, Komisija ima mogućnost da pozove inspektora koji radi na predmetu da prisustvuje sjednici Komisije radi pružanja dodatnih pojašnjenja i informacija o statusu i toku konkretnog predmeta.
Ranije su, takođe na zahtjev Komisije i u skladu sa instrukcijom Vlade, obezbijeđene naknade za rad članovima Komisije i uspostavljena praksa redovnog objavljivanja Izvještaja Komisije na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com