Zbog nedozvoljenog načina ribolova pale prve kazne po novom zakonu - Volim Podgoricu

Zbog nedozvoljenog načina ribolova pale prve kazne po novom zakonu

Sud za prekršaje u Pljevljima, po prijavama Sportskog ribolovnog kluba “Lipljen”, kaznio je više osoba zbog nedozvoljenog načina ribolova i nepoštovanja ribolovnih naredbi.

Zbog ribolova na živi mamac (crvi) kaženjen je Pljevljak M.Š.kojeg su robočuvari zatekli 19. avgusta u nedozvoljenom ribolovu u mjestu Jelice na rijeci Ćehotini. Kažnjen je i N. Ž. iz Gradca kod pljevalja zbog ribolova na nedozvoljen način – podvodnim mušicama u mjestu Gornji Gradac, na rijeci Ćehotini, kao i M. M. za izlov lipljena ispod minimalno dozvoljene mjere, 2. septembra, u mjestu Glisnica, na rijeci Ćehotini. D. P. Iz Gradca sud je kaznio zbog izlova ribe mladice ispod minimalno dozvoljene mjere 2. avgusta u mjestu Gradac ispod tunela, na rijeci Ćehotini.

Predsjednik SRK “Lipljen” Vaso Knežević kaže da su radi zaštite ribljeg fonda na pljevaljskim vodama poboljšali rad ribočuvarske službe.

“Svi kažnjeni su procesuirani u skladu sa novim Zakonom o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi i Naredbom o ribolovnim zabranama, ograničenjima i mjerama za zaštitu ribljeg fonda. Svako od okrivljenih je prihvatio krivicu, što im je uzeto kao olakšavajuća okolnost. Postoji određeni broj ribolovaca kojima ne odgovara red na vodi, ali pravila nisu izmišljena zbog represije prema ribolovcima, već zbog zaštite voda i očuvanja ribljeg fonda“, tvrdi Knežević.

On kaže i da je od vodećih pljevaljskih zagađivača obaviješten da će uskoro biti riješeno mnogo ekoloških problema.

“Biće izmješten Paleški potok sa njegovog izvorišnog dijela u Borovičko jezero i izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda TE, Izgrađen je taložnik za podzemne vode iz kopa Rudnika uglja i uskoro se očekuje njegovo čišćenje. Uskoro će biti pušten u rad sistem za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda u Židovićima, a najavljena je i sanacija jalovišta olova i cinka u Gradcu… Cilj nam je da postanemo atraktivna lokacija za ribolovni turizam: Borovičko jezero za šaranski ribolov, Otilovićko za varaličarski revir, dio toka Ćehotine u Rabitlju za mušičarki, a ostatak voda za sportski turizam na divljim vodama koji je veoma tražen, jer su se svi zasitili vještačkih revira gdje se love ribe kao u ribnjacima“, kaže Knežević.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com