Milionska prevara Budvana opet kod Katnića - Volim Podgoricu

Milionska prevara Budvana opet kod Katnića

Podgorički Viši sud blokirao je 40.000 kvadrata zemlje od Lučica do Budve, u vlasništvu tri kompanije koje se povezuju sa šefom budvanske kriminalne grupe Svetozarom Marovićem i njegovom saradnicom Oliverom Ilinčić.

Tom imovinom umreženih firmi i ranije je bilo zabranjeno raspolagati, ali je u maju deblokirana jer Specijalno tužilaštvo nije pokrenulo istragu.

Prije par dana uslijedio je novi zahtjev tima na čelu sa Milivojem Katnićem, pa Viši sud, pozivajući se na Zakon o oduzimanju imovinske koristi, donosi novu privremenu mjeru zabrane raspolaganja i ona je prije nekoliko dana upisana kao teret u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na imovinu kompanija “Property investments”, “Fifth avenue investment limited” i “Good location properties”.

Viši sud prvobitno je po nalogu Specijalnog tužilaštva 26. januara 2016. blokirao imovinu te tri firme, kao i zemlju u uvali Lučice, uknjiženu na “Adriatic investments”.

Nakon ukidanja blokade, banka kojoj ta kompanija nije vratila kredit – prodaje zemlju firmi HTP Vile “Oliva”.

Ponovnom blokadom, Specijalno tužilaštvo nastavlja istragu u okviru afere “Property” – u kojoj se organizovana grupa, na čelu sa Marovićem, sumnjiči za milionsku malverzaciju, odnosno prevaru gotovo 20 budvanskih porodica.

Umrežene firme su u vrijeme kupoprodajne groznice od 2007. do 2009. godine na kredit kupovale zemljišne komplekse na najtraktivnijim pozicijama na obali, ali su brojni Budvani ostali bez ušteđevine, jer je njihov novac na prevaru poslužio kao kolateral – garancija da će dugovanja bankama biti vraćena.

Neformalno, firme je zastupala Ilinčićeva. Vlasnici su sakriveni iza ofšor firmi sa egzotičnih ostrva.

Odlukom Višeg suda ponovo je blokiran zemljišni kompleks od 9.432 kvadrata u Lučicama, vlasništvo budvanske firme “Property investments”. Osnivači te firme, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, sakriveni su iza firme “Blunt internacional” sa Britanskih Djevičanska Ostrva, a izvršni direktor je Katarina Radišević.

Ona je bila jedna od osumnjičenih i uhapšena u aferi “Property”, ali je nakon salsušanja puštena da se brani sa slobode.

Istražitelji su blokirali i na imovinu budvanske firme “Good location properties”, na periferiji Budve – na lokalitetu Velje ploče. Oni posjeduju zemljišni kompleks od 35 hiljada kvadrata.

Tu firmu osnovala je istoimena kompanija sa Floride, a izvršna direktorica je Tamara Radišević.

I ta kompanija se povezivala sa Ilinčićevom, a pred sudom se vodio milionski vrijedan spor sa lokalnim partnerima, koji su zajedno od staromještana trgovali 55.000 hiljada kvadrata zemlje.

Nakon razlaza i sudskog poravnanja, toj firmi pripalo je 35.000 kvadrata.

Zabrana je stavljena i na dvije atraktivne parcele na bečićkoj plaži, u vlasništvu firme “Fifth avenu”, a koju je osnovala firma “Fifth avenu investments limited” iz Velike Britanije.

Riječ je o parcelama od hiljadu kvadrata između Svetog Tome i hotela “Splendid” i parceli od 2.500 kvadrata, kod hotela “Naftagas” od 2.500 kvadrata.

Firmi je blokirana i jednospratna poslovna zgrada od 700 kvadrata u centru naselja Sveti Stefan, u kojoj je nekada bio restoran “Golubinj”.

Sve parcele tih firmi već godinama su pod raznim blokadama zbog milionskih dugova bankama, ali i Opštine Budva zbog milionskih dugova za neplaćeni porez.

Opština je posljednju blokadu upisala počekom juna.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com