Home / NOVOSTI / Minić: Pacijenti u velikom broju čekaju u prepunim hodnicima onkološke klinike
FOTO: DEMOKRATSKA CRNA GORA

Minić: Pacijenti u velikom broju čekaju u prepunim hodnicima onkološke klinike

Demokratska Crna Gora pozvala je Vladu i Ministarstvo zdravlja da dodatnim naporima onkološkim pacijentima obezbijede kontinuiranu zdravstvenu zaštitu.

Poslanica Demokrata Valentina Minić kazala je da su onkološki pacijenti, po prirodi bolesti, dovoljno opterećeni osjetljivom situacijom i izazovima kroz koje prolaze na putu izlječenja.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da je crnogorski zdravstveni sistem daleko od uspješnog, ako se ima u vidu ta kategorija korisnika zdravstvene usluge.

“Pacijenti iz različitih krajeva Crne Gore svakodnevno u velikom broju čekaju u prepunim hodnicima onkološke klinike, nadajući se da će uspjeti da tog dana dobiju propisanu terapiju”, rekla je Minić.

Oni, kako je navela, ne mogu očekivati kontinuitet terapije, jer aparat za spoljašnje zračenje “po njihovom subjektivnom doživljaju više ne radi nego što radi”.

“Objektivna situacija je, nažalost, vrlo slična subjektivnom doživljaju pacijenata, jer je aparat u septembru bio u kvaru duže od pola mjeseca”, istakla je Minić.

Prema njenim riječima, osim terapijskog kontinuiteta, nameće se i problem kvara aparata u toku samog sprovođenja terapije, naročito ako se ima u vidu da je apsorbovana doza, odnosno energija, vrijeme, rastojanje i intezitet jonizujućeg zračenja, krucijalan parametar kako za efikasnost terapije, tako i za biološki efekat zračenja.

„Kada govorimo o primjeni tako dotrajalog i preopterećenog aparata, pitanje je da li se kvalitet terapijske procedure i efekta može garantovati onkološkim pacijentima koji se na njemu zrače, naročito ako se ima u vidu da se aparat pored čestih kvarova, na dnevnom nivou koristi u dva do tri puta većem obimu od predviđenog“, kazala je Minić.

Ona je upitala da li za ministra i Vladu takva situacija sa kojom se onkološki pacijenti bore, predstavlja procvat kapitalnih investicija u zdravstvu ili je, ipak, došlo vrijeme da snose moralnu i profesionalnu odgovornost zbog toga što je iste trebalo da realizuju decenijama unazad.

„Kad smo kod investicija, ne bi trebalo da smiruju javnost najavama o novom linearnom aparatu za spoljašnje zračenje, jer će njegova primjena u praksi nakon nabavke i svih potrebnih procedura potrajati i do početka naredne godine”, dodala je Minić.

Govoreći o listama čekanja na Onkološkoj klinici, Minić je kazala da bi obe trebalo da budu izložene na sajtu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

“Ne samo da ih nijesmo pronašli, već je sajtu KCCG nemoguće pristupiti, takođe smo telefonskim putem pokušali da dobijemo određene informacije od zaposlenih na Klinici za onkologiju, ali smo i tu naišli na ćutanje i strah”, navela je Minić.

Kako je kazala, u Demokratskoj Crnoj Gori se pitaju kako izgleda otvorena diktatura totalitarnih sistema “ako su svojevrsni intelektualci zastrašeni i uplašeni od kreirane demokratije”.

“Pozivamo Ministarstvo i Vladu da ulože dodatne napore kako bi onkološkim pacijentima obezbijedili kontinuiranu zdravstvenu zaštitu, koja je Ustavom i Zakonom zagarantovana svakom građaninu Crne Gore”, zaključila je Minić.

MINA

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *