Patrijarh SPC Irinej u ponedjeljak u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Patrijarh SPC Irinej u ponedjeljak u Crnoj Gori

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej boraviće u Crnoj Gori u ponedjeljak, 15. oktobra, saopšteno je danas iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

U saopštenju se navodi da će Irinej u Crnu Goru stići sa patrijarhom antiohijskim i cijelog Istoka Jovanom X.

“U pratnji Patrijarha Jovana biće arhijereji Antiohijske patrijaršije Mitropolit akarski Vasilije i Mitropolit njujorški i cijele Sjeverne Amerike Josif. U pratnji patrijarha Irineja biće Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije”, kazali su iz Mitropolije.

Iz Mitropolije su naveli i da će dočeku prisustvovati i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop pakračko-slavonski Jovan, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop dioklijski Metodije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

“U 11 časova u Cetinjskom manastiru će biti služena svečana doksologija, nakon koje će Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije izgovoriti pozdravno slovo, a visoki gost patrijarašku besjedu. Predstojatelj Antiohijske pravoslavne crkve posjetiće Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u 16 časova, gdje će mu takođe biti priređen svečani doček”, kazali su iz Mitropolije

Irinej je u julu ove godine u razgovoru za “Dan” ocijenio da je položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vrijeme okupacije Osmanlija, dok je položaj Srba kao u vrijeme Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com