PODGORIČKI MARATON: 500 prijavljenih iz 40 država svijeta! - Volim Podgoricu

PODGORIČKI MARATON: 500 prijavljenih iz 40 država svijeta!

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković  izabran je za predsjednika Organizacionog odbora Podgoričkog maratona, odlučeno je na Konstitutivnoj sjednici Organizacionog odbora 25. Podgoričkog maratona – 2018. Za direktora manifestacije je izabran Vladimir Tomović, direktor preduzeća „Agencije za stanovanje“,  dok će sekretar i tehnički rukovodic maratona po 25-ti put  biti  Generalni sekretar ASCG Milan Madžgalj.

Potpredsjednici Organizacionog odbora su: Milorad Vuletić – predsjednik ASCG, Zorica Kovačević  – predsjednik Opštine Danilovgrad, Tanja Stajović – predsjednik Gradske opštine Golubovci i dr Abedin Adžović – predsjednik  opštine Tuzi.

„Podgorički maraton nije samo sportska manifestacija, nego i jedna vrsta civilizacijske svetkovine. Gradovima popout Podgorice pripada da imaju jednu ovakvu manifestaciju. I zato, izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam ove godine u prilici da pomognem i sam ornazaciju Maratona. U narednim godinama Glavni gradi raditi na tome da njegov kvalitet i dodatno unaprijedimo, u organizacionom i finansijskom smislu“, istakao je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković na konstitutivnoj sjednici Organizacionog odbora Podgoričkog maratona.

Gradonačelnik Vuković je podsjetio da Maraton, zahvaljujući predanom radu ljudi iz organizacije, spada u red najznačajnih sportskih manifestacija ovog tipa, odnosno da je licenciran kao maraton od 5 zvjezdica. „To je zbilja jedan kuroiozitet, ako imamo u vidu koliko se malo finansijskih sredstava odvaja za organizaciju ove manifestacije. Čak bi rekao da je ovo vjerovatno i najbolji podgorički proizvod, s obzirom na tu činjenicu. Sportski reziulati koji se stvare na Podgoričkom maratonu danas se jednako vrjednuju kao oni koji se ostvare u Njujorku , Bostonu, Londonu ili u Berlinu i to je činjenica koja je za svako poštovanje i predstavlja obavezu za sve nas koji učestvujemo u organizaciji i ovgodišnjeg Maratona“, saopštio je Vuković.

On je istakao da nije za pohvalu jedino činjenica da finansiranje Maratona u najvećem dijelu pada na teret Glavnom grada i da u prethonom periodu nijesmo u značajnoj mjeri uspjeli da animiramo privatni sektor, što će biti jedan od važnih zadataka gradske uprave u narednom periodu.

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević saopštila je da je Danilovgrad potpuno spreman za organizaciju Polumaratona, da su u budžetu za 2018. godnu predviđena sredstva za organizaciju te manifestacije.

Opština u okviru Glavnog grada Golubovci, prema riječima predsjednice Tanje Stajović, takođe će, tradicionalno, uzeti učešće u organizaciji Maratona kroz angažovanje ljudstva i nabavku potrebnih sredstava za kompletnu organizaciju na teritoriji Golubovaca.

Vladimr Tomović, direktor Maratona, istakao je da svi nadležni treba da naprave maksimalne napore u danima koji su pred nama kako bi organizacija protekla u najboljem redu, kao i da bi na dan održavanja Maratona na ulicama Podgorice trebalo da bude prisutan kako veliki broj kako maratonaca, tako i reklreativaca i djece, budući da je ovo takmičenje na ponos Države, jer se ne može puno gradova pohvaliti da ima maraton od 5 zvjezdica, a Podgorica je u tom odabranom društvu i to treba da predstavalja obavezu više za Glavni grad.

Na sjednici su konstituisani svi organi i tijela manifestacije i usvojen je Plan i program organizacije. Ukupan nagradni fond za ostvarene plasmane iznosi 19.705 eura, uz mogućnost isplate nagrade za istrčane rekorde. Pobjednicima maratona za muskarace i žene su predviđene novčane nagrade u iznosu od 3.000 eura za prvo mjesto, 2.000 eura za drugo i 1.000 eura za osvojeno treće mjesto, a predviđene su i nagrade do 10 mjesta kod muškaraca i osmog mjesta kod žena.

Podgorički maraton je veoma značajna međunarodna sportska manifestacija koja će se po kalendaru Svjetske atletske federacije i AIMS-a održati 28. oktobra u Podgorici. Do sada je prijavljeno preko 500 takmičara iz oko 40 država svijeta.

Podjećamo da je Podgorički maraton prerastao u manifestaciju koja je postala brend Glavnog grada i Crne Gore i predstavlja jednu od najvećih atletskih priredbi u regionu. O tome govori i podatak da je Podgorički maraton stavljen na listu  sertifikovanih maratona EAA sa pet zvjezdica i nalazi se u najboljoj kategoriji Evropskih maratona. Posebno je istaknuto da će se i ove godine rezultati postignuti na Podgoričkom maratonu takmičarima omogućiti dostizanje norme za učešće na Svjetskom Prvenstvu  u Dohi-Katar sledeće godine. Kao i prethodnih godina, maratonci će trčati kroz gradsku opštinu Golubovci i opštinu Tuzi, dok će polumaraton startovati iz Danilovgrada. Održaće se trke zadovoljstvana  5 km i 8km, sa ciljem da se okupi što više zainteresovanih građana i sportista rekreativaca koji će promovisati zdrave stilove života. U sklopu manifestacije po planu IAAF-a i ASCG, na Trgu nezavisnosti, biće predstavljena prezentacija projekta „Dječija atletika“ za uzrast od 7 do 12 godina uz učešće osnovnih škola Podgorice, kao i određene sportske aktivnosti koje će realizovati Sekretarijat za kulturui sport Glavnog grada, gdje je predviđeno da se održi i kulturno-zabavni program  i nagradna igra za gledaoce.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com