POSLANIK DPS-a: Ko ne poštuje Crnu Goru, poštovaće je zbog zakona o himni - Volim Podgoricu

POSLANIK DPS-a: Ko ne poštuje Crnu Goru, poštovaće je zbog zakona o himni

Poslanici vladajuće većine u Skupštini Crne Gore podržaće Izmjene i dopune zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, smatrajući da državna obilježja treba da poštuje svaki njen građanin. Sagovornici Dnevnih novina ističu da mnoge zemlje u svijetu imaju slične zakone, a oni koji se protive su upravo adresa na koju se ovakvi zakoni i odnose.

Poslanik DPS Mihailo Anđušić kaže da je siguran da je Vlada veoma promišljeno predložila ovo zakonsko rješenje kao rezultat odgovornog odnosa prema državi i njenim simbolima.

“Odnos poštovanja prema državi treba da bude zajednički imenitelj svih političkih, nacionalnih i društvenih različitosti. Ovakav zakon, koji će DPS snažno afirmisati i podržati u parlamentu, ima namjeru da ugradi poštovanje prema državi i njenim simbolima kao neraskidivi dio društva”, kazao je Anđušić Dnevnim novinama.

Kako je dodao, vjeruje da većina građana Crne Gore poštuje i voli svoju državu, pa im ovakav zakon u tehničkom smislu nije naročito značajan.

“Ali za one koji Crnu Goru ne poštuju, a uvjeravam vas da ih ima puno, značiće obavezu da to čine. Uz ispravan sistem vrijednosti i naročito obrazovni sistem, država mora stvoriti uslove da se buduće generacije vaspitavaju u maniru iskrenih patriota i poštovalaca državne kuće. Na taj način, neće nam biti potrebna zakonska rješenja ovog tipa da uvodimo mjeru poštovanja državnih simbola”, pojasnio je Anđušić.

Poslanik Bošnjačke stranke Nedžad Drešević smatra da svaka država, kad utvrdi svoje simbole, treba da ima i mehanizme za sankcionisanje njihovog nepoštovanja.

“To je praksa svih uređenih država i mislimo da to treba da ima i Crna Gora. Crna Gora ima svoje simbole i mislim da ih, kao legalisti, svi trebamo poštovati”, kazao je Drešević za Dnevne novine.

On je najavio da će BS podržati Izmjene i dopune zakona o državnim simbolima i Danu državnosti.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović ocijenio je za Dnevne novine da je teško komentarisati Predlog izmjena koji još nije ušao u skupštinsku proceduru.

“Važno je očuvati dignitet crnogorskih državnih simbola u zvaničnim prilikama, javnim skupovima, koji je posebno ugrožen od pojedinih državnih i lokalnih funkcionera, koji ne poštuju ni državu ni njene simbole, neki se i izruguju”, rekao je Popović.

S obzirom da Liberalna partija nije konstituent Vlade, Popović kaže da će kada dobiju Predlog zakona zauzeti stav, uz eventualne sugestije.

Iz Socijaldemokrata su jasno i nedvosmisleno javno saopštili da ne mora svako da voli državu u kojoj živi, ali je mora poštovati.

Hrvatska građanska inicijativa podržaće Izmjene i dopune zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, kako bi se uveo red u taj društveni segment, kazao je za Portal RTCG poslanik HGI Adrijan Vuksanović.

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je da će Vlada istrajati na predloženim izmjenama i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, te da će ko ne bude poštovao državne simbole morati da plati zakonom predviđene kazne.

Vlada je prošle sedmice utvrdila Predlog izmjena i dopuna zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, kojim se opštine i javne ustanove obavezuju da istaknu državnu zastavu, dok će kazne za neustajanje na himnu iznositi od 300 do 2.000 eura.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com