Sve manje očeva na “porodiljskom”: Crnogorcima to ne priliči? - Volim Podgoricu

Sve manje očeva na “porodiljskom”: Crnogorcima to ne priliči?

I dok uređene zemlje uvode podsticajne, ali i obavezujuće mjere kako bi stimulisale očeve da u što većem broju koriste porodiljsko odsustvo, kod nas su i dalje sveprisutni tradicionalni stereotipi

Dejan Petrović je prema zakonu  u Norveškoj, bio obavezan na dva mjeseca porodiljskog odsustva.Kako nije želio da propusti nijedan trenutak tokom odrastanja svog djeteta, već četiri mjeseca koristi mogućnost da bude na “trudničkom”.

Uživa u tome što ga posao sada ne ograničava da vrijeme provodi sa bebom .

“Želim da provedem vreme sa svojim detetom i mislim da je to u principu jedna jako lijepa stvar, zbližiti se malo više sa svojim djetetom. Sad ću imati svaki dan, cijeli dan da provedem sa njim, da upoznam i dobre i loše strane, odnosno i poteškoće i dobre strane roditeljstva”, kaže Petrović.

U Crnoj Gori sve je manje očeva koji misle i mogu kao Dejan. Prema podacima Poreske uprave, od 2016. godine, smanjuje se  ionako mali broj muškaraca koji su koristili porodiljsko odsustvo.

I dok  na Islandu u više od 90 odsto slučajeva porodiljsko odsustvo uzimaju očevi, a u Švedskoj u 85 odsto slučajeva, u udruženju Roditelji razlog za malih broj onih koji to čine u Crnoj Gori nalaze u suštinski  nepoljuljanom patrijarhatu, koji isključivo majku vidi pored novorođenčeta

“Naša svijest o tome ko bi trebao da vodi brigu o djeci”, navodi Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji.

U Udruženju Roditelji, dobar dio razloga koji očeve isključuju kao nosioce prava na porodiljsko vide i u ekonomski nepovoljnijem položaju žena, ali i  nedovoljnoj zaštiti trudnica.

“One vrlo često ostaju i bez posla zbog toga što ostanu trudne tako da taj njihov status utiče na to da su pozicije njihovih partnera mnogo stabilnije i zbog toga oni odlučuju da ne rizikuju, odnosno da ostanu na poslu da rade, a da njihove partnerke budu sa djecom”, dodaje Mihailović.

Pored toga, očevi nerijetko ne znaju da imaju mogućnost korišćenja porodiljskog, kao ni uslove  pod kojim se koristi.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com