DIVLJA GRADNJA: Treba da se ruši 140 objekata, ali nema ko! - Volim Podgoricu

DIVLJA GRADNJA: Treba da se ruši 140 objekata, ali nema ko!

Resorna inspekcija je od Nove godine izdala 350 zabrana gradnje i 140 rješenja o rušenju objekata, ali nema ko da ih ruši. Pobjeda saznaje da je tender za imenovanje službe za izvršenje ponovo propao.

Iz Ministarstva održivog razvoja kažu da rješenja o rušenju ne zastarijevaju, što znači da je time samo odložen postupak.

Resorni ministar Pavle Radulović je na poslovnom ručku u Privrednoj komori kazao da je službi za izvršenje istekao ugovor i da na tenderu treba da izaberu novu. Istakao je i da je ,,zakon o legalizaciji u punoj implementaciji, bez obzira na brojne prepreke na koje su naišli. Jedna od njih je i što je svega deset opština izabralo gradske arhitekte.

Građani su u zakonom predviđenom roku do 16. jula predali opštinama 50.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Procedura je podrazumijevala podnošenje popunjenog zahtjeva za legalizaciju, elaborat premjera izvedenog stanja bespravnog objekta, koji ovjerava katastar i dokaz o zabilježbi postojanja objekta u katastarskoj evidenciji, odnosno list nepokretnosti. Rok koji je dat za predaju i dopunu zahtjeva za legalizaciju je 31. decembar ove godine i do tada građani koji to do sada nijesu uradili moraju predati geodetski elaborat koji ovjerava Uprava za nekretnine.

Miljan Zorić, vlasnik Geo-sistema iz Podgorice otrebno je da obezbijede geodetski elaborat originalnih terenskih podataka, u kome su iskazane vrijednosti (bruto i neto) potrebne za katastar i urbanizam. “Ovaj elaborat rade geodetske firme, a cijena se kreče od 150 eura naviše, zavisno od površine objekta i lokacije. Zatim, potrebna je notarska izjava i u postupku ovjere geodetskog elaborata od strane Uprave za nekretnine. Ovjera elaborata traje do dva mjeseca, što zavisi od katastra do katastra. Cijena za notarsku izjavu je 50 eura”, objasnio je Zorić.

Za objekte iznad 200 kvadrata se traži građevinski projekat izvedenog stanja, a cijena se kreće od eura po kvadratu pa naviše.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com