GRAĐANI PLAĆAJU: 2 miliona eura dali smo za štićenje 14 osoba! - Volim Podgoricu

GRAĐANI PLAĆAJU: 2 miliona eura dali smo za štićenje 14 osoba!

U Crnoj Gori trenutno ima 14 štićenih ličnosti, potvrđeno je Televiziji Vijesti u policiji. Pravo na policijsku zaštitu po zakonu imaju najviši državni funkcioneri i čelnici pravosuđa, ANB-a i policije. Prema odluci koju je prošle godine usvojila Vlada, pravo na zaštitu imaju i članovi uže porodice trojice državnika.

“Policija obezbjeđuje članove uže porodice predsjednika Crne Gore, predsjednika Vlade i predsjednika Skupštine.”

Ovo važi i za neke druge ličnosti u slučaju procjene da im je bezbjednost ugrožena. U Vladinoj odluci jos piše i da ličnosti koje imaju pravo na zaštitu mogu da je se odreknu. Novinari koji prate ovu oblast zaključuju međutim da podaci o tzv. štićenim ličnostima nijesu dovoljno transparentni i da građani uglavnom ne znaju kome sve policija čuva leđa.

“Kod nas kao i u svim drugim oblastima dolazi do zloupotreba”, kazao je novinar dnevnog lista Dan, Mitar Rakčević.

“Na osnovu kojih procjena i informacija neko recimo ima pravo da koristi službeno vozilo da svoju djecu prebacuje u školu, da službenici Uprave policije rade na tome, da neko ide tim vozilom u diskoteku”, kazala je novinarka dnevnog lista Vijesti, Mila Radulović.

U diskoteku je u pratnji policije ljetos išao sin vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića – Aleksa. Nakon što je ispred Top Hila u Budvi fotografisan službeni audi, javnost je saznala da je i on štićena ličnost. U policiji ponavljaju da je to u potpunosti u skladu sa zakonom.

“Vlada Crne Gore na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova može da odredi da se obezbjeđuju i druge ličnosti ukoliko na to ukazuju bezbjednosne procjene stepena ugroženosti, kao i podaci i saznanja iz nadležnosti Uprave policije”, saopštili su iz Uprave policije.

“Da u Crnoj Gori, kao u zemljama zapadne demokratije, na koje se mi stalno pozivamo da kriterijumi budu jasni i da javnost bude upoznata zbog čega je problem da mi recimo saznamo da je zaista rađena procena bezbjednosti da je on dobijao neke prijetnje i da mora da mu se dodijeli obezbjeđenje”, kazala je Radulović.

“Ja recimo znam da je policija čuvala djevojku, odnosno snahu u najavi sadašnjeg premijera Duška Markovića, čuvala je njen automobil, jer su joj navodno bušili gume ispred zgrade na Starom Aerodromu u kojoj je živjela prije nego što se udala”, kazao je Rakčević.

U prošloj godini štićene ličnosti građane koštale su više od 2 miliona eura.

“U 2017. godini po osnovu bruto zarada za službenike za obezbjeđenje štićenih ličnosti ukupno je isplaćeno u bruto iznosu 1.498.648,36 eura. Za dnevnice za službena putovanja u zemlji i inostranstvu za službenike za obezbjeđenje štićenih ličnosti ukupno je utrošeno 288.334,18 eura. Za avio karte 41.758,89 eura. Troškovi goriva iznosili su 183.006,16 eura”, saopšteno je iz MUP-a.

“To su enormne pare, ako znamo da primjera radi bolesnu djecu liječimo sms porukama, a za te stvari izdvajamo tolike cifre. Razumijem da ih štite tokom javnih skupova, pa razumijem neke od tih ličnosti da štite njihove porodice, da stoje ispred njihovih kuća ili stambenih zgrada u kojima žive, ali da ih prate na izlascima, kockanju, bilo je i takvih primjera u kazinu Maestral gdje su naši funkcioneri gosti, to je zaista nedopustivo”, rekao je Rakčević.

“Ogromne pare, ogromni troškovi iz državnog budžeta”, kazala je Radulović.

Mi smo našim novcem zaštitili funkcionere. Kako ćemo zaštititi sebe od eventualnih zloupotreba, zavisi isključivo od nas.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com