Policija prisluškivala Gruja Radonjića: Dovoljno dokaza da ga optuže za zelenašenje - Volim Podgoricu

Policija prisluškivala Gruja Radonjića: Dovoljno dokaza da ga optuže za zelenašenje

Tužilac Grujo Radonjić prisluškivan je duži period i tužilaštvo je na osnovu mjera tajnog nadzora pronašlo dovoljno dokaza da ga optuži za zelenašenje, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, tužioci u rukama od samog početka imaju prisluškivane razgovore tužioca, pa je bilo samo pitanje volje da li će on i biti optužen za kamatašenje.

Kotorsko Osnovno tužilaštvo je nedavno prelomilo i podiglo optužnicu, po kojoj mu prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora.

“Ako je djelom iz st. 1 i 2 ovog člana pribavljena imovinska korist u iznosu koji prelazi trideset hiljada eura, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina i novčanom kaznom”, piše u Krivičnom zakonu u stavu 4 za koji je optužen Radonjić.

Tužiocu će, u podgoričkom Osnovnom sudu, suditi sudija Rade Ćetković.

Osim njega, kotorsko tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv bračnog para Aleksandra i Aleksandre Đurapčević i Nikole Pajovića.

Pajoviću se na teret stavlja produženo krivično djelo zelenašenja, kao i Đurapčeviću, dok je njegova supruga optužena za pomaganje.

Viši državni tužilac nesmetano je radio u tom tužilaštvu, dok je bio osumnjičen za kamatašenje.

Iz Višeg tužilaštva su ranije ocijenili da izviđaj koji se vodi protiv njega zbog sumnji u zelenašenje, nije dovoljan razlog da on bude udaljen sa posla.

Oni su tada ocijenili da zasada nema zakonskog osnova ni da se inicira pokretanje disciplinskog postupka protiv tužioca.

SDT je ranije predmet protiv tužioca proslijedio podgoričkom Osnovnom tužilaštvu, ocijenivši da se radi o krivičnom djelu iz njihove nadležnosti.

Podgoričko tužilaštvo je zatim tražilo od Višeg da ih izuzme iz postupanja u tom predmetu, jer je Radonjić dugo radio kao tužilac i u tom tužilaštvu.

Više tužilaštvo je prihvatilo takav predlog, pa je predmet protiv Radonjića završio u tužilaštvu u Kotoru.

Radonjić je nedavno pokrenuo parnični postupak protiv svoje navodne žrtve Danila Pejovića, jer mu duguje 30 hiljada eura.

Pejović je na sudu kazao da mu ne duguje ništa jer mu je taj novac, sa zelenaškom kamatom, vratio nekoliko puta. Radonjić je “Vijestima” ranije demantovao da se bavi zelenašenjem, navodeći da “kao takav ne bi mogao obavljati tužilačku funkciju”.

Tužilac Radonjić je na funkciju Višeg državnog tužioca imenovan u januaru prošle godine.

Prije toga je radio kao tužilac u Osnovnom tužilaštvu u Podgorici.

Neće suditi Jovovićeva, jer je prijateljica sa Radonjićem

Predsjednik podgoričkog Osnovnog suda Zoran Radovićprihvatio je izuzeće sutkinje Željke Jovović iz postupka koji se vodi protiv Radonjića.

“Vijestima” je juče iz tog suda saopšteno da je kotorsko tužilaštvo, nakon podizanja optužnice, predmet proslijedilo podgoričkom Osnovnom sudu, koji je potvrdio optužnicu i predmet dodijelio sutkinji Jovović.

Ona je, međutim, tražila da se izuzme iz predmeta jer je, kako je navela, sa Radonjićem u prijateljskim odnosima, što može izazvati sumnju u njenu nepristrasnost kao postupajuće sutkinje.

“Nakon uvida u spise predmeta, te navode istaknute u izjavi sutkinje, predsjednik suda je našao da postoje razlozi za izuzeće sudije, pa je radi potrebe uklanjanja svake sumnje u objektivnost i nepristrasnost prilikom donošenja odluke u ovoj pravnoj stvari odlučio da sutkinju izuzme”, piše u odgovoru portparolke tog suda Anje Krkeljić Milić.

 Čeka ga suspenzija?

Više državno tužilaštvo juče nije odgovorilo “Vijestima” da li je tužilac suspendovan i da li je protiv njega pokrenut disciplinski postupak nakon što je optužen za zelenašenje.

Tužioca bi, prema Zakonu o državnom tužilaštvu, morala da sačeka suspenzija.

On, prema tom Zakonu, ne može biti razriješen dužnosti do pravosnažnog okončanja postupka protiv njega.

Iz Višeg tužilaštva su “Vijestima” obećali odgovore naredne sedmice.

Vijesti

1 komentar

  1. I have not checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last few posts are really good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com