Crna Gora se buni protiv priznanja Kosova: Srpski nacionalni savjet traži referendum - Volim Podgoricu

Crna Gora se buni protiv priznanja Kosova: Srpski nacionalni savjet traži referendum

Srpski nacionalni savjet u Crnoj Gori ponovo je pozvao predsjednika Mila Đukanovića i Demokratsku Crnu Goru da se izjasne o inicijativi za poništenje odluke crnogorske Vlade o priznanju takozvane države Kosovo.

Kako podsjeća u saopštenju, Srpski nacionalni savjet je pokrenuo inicijativu za održavanje referenduma za poništenje te odluke i to nakon izjave predsjednika crnogorske Vlade da je odluka o priznavanju iznuđena, protivno volji 85 odsto stanovništva Crne Gore.

 

Pokrećući inicijativu, Srpski nacionalni savjet je zatražio od predsjednika Crne Gore, svih parlamentarnih partija u Skupštini Crne Gore i svih poslanika pojedinačno da se izjasne o njihovom zahtevu, čime bi, kako navode, bili ispunjeni uslovi za održavanje referenduma, prenosi Tanjug.

Čeka se odgovor Mila Đukanovića, Foto: Tanjug/AP

Napominju da predsjednik ima obavezu da se na pisani poziv Srpskog nacionalnog savjeta, koji je krovna institucija srpskog naroda i registrovana u okviru sistema države Crne Gore, izjasni u pisanoj formi o pokrenutom pitanju, te zahtjevaju da on to učini hitno.

Takođe, od Demokratske Crne Gore traže da se na organima partije izjasni o pokrenutoj inicijativi.

Napominju da je inicijativa urađena u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom i Ustavom Crne Gore, u skladu sa demokratskim načelima, te smatraju da je „opoziciona i moralna obaveza Demokratske Crne Gore da podrži inicijativu o poništenju odluke o priznavanju lažne države Kosovo, bez obzira na krajnji ishod u parlamentarnoj proceduri“.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com