PILOT GREŠKOM KRENUO NA PISTU PUNU PUTNIKA, MOGLE DA STRADAJU HILJADE: Pogledajte kako je izbjegnuta najveća nesreća u istoriji avijacije! (VIDEO) - Volim Podgoricu

PILOT GREŠKOM KRENUO NA PISTU PUNU PUTNIKA, MOGLE DA STRADAJU HILJADE: Pogledajte kako je izbjegnuta najveća nesreća u istoriji avijacije! (VIDEO)

Nacionalni odbor za bezbjednost saobraćaja SAD objavio je izvještaj za prošlu godinu u kojem se navodi kako je na aerodromu San Francisko izbjegnuta tragedija kada je moglo da strada hiljade putnika i članova posade.

Razlog je greška pilota aviona Er Kanade koji je započeo sletanje na pisti na kojoj su se već nalazila četiri aviona.

Pilot je upravljao Erbasom A320 sa 140 putnika i rečeno mu je da sleti na pistu 28R, ali se greškom pripremio za sletanje na pistu C na kojoj su bila četiri aviona puna putnika. O tome se pisalo prošle godine, a sada je objavljen izveštaj u kojem je objašnjeno zbog čega se to dogodilo.

“Samo osam metara ih je dijelilo od vjerovatno najgore avijacijske nesreće u istoriji. Uspio je da preleti avione, a potom povećavata visinu. Toranj je brzo reagovao kazavši mu da obustavi sletanje”, rekao je potpredsednik Nacionalnog odbora Brus Landsberg.

Do greške je došlo jer se piste nalaze paralelno jedna uz drugu, a članovi posade nisu detaljno prostudirali uputstva prije leta i prilikom prilaska pisti. Takođe, piloti nisu prilagodili frekvenciju sistema za sletanje, bili su umorni jer su previše sati bili budni.

“Uh, kontrola, samo želim da potvrdim, Er Kanada 759 ovde, vidimo neka svjetla na pisti, širom piste, možete li da potvrdite da možemo da sletimo?”, upitao je pilot, a iz kontrolnog tornja su odgovorili: “Er Kanada 759 dozvoljeno vam je sletanje na pustu 28R. Nema nikoga na pisti 28R osim vas”.

Potom se čuje muški glas koji govori: “Kuda je ovaj krenuo? Ide prema pisti za poletanje” i tada su mu kazali iz tornja: “Er Kanada napravi krug”.

Prvi avion od kojeg je Er Kanada bio udaljen samo 24 metra bio Erbas Junajted erlajnsa. Animaciju je napravila medijska grupa Bej eria koja je detaljno objasnila kako je izgledao ovaj incident. Srećom, sve se dobro završilo.

Cbc.ca

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com