Međunarodna konferencija „Kneževski grobovi između Kavkaza i Atlantika, 3500-2500 p.n.e.“ - Volim Podgoricu

Međunarodna konferencija „Kneževski grobovi između Kavkaza i Atlantika, 3500-2500 p.n.e.“

U organizaciji JU Muzeji i galerije Podgorice kroz podršku Evroazijskog odjeljenja Njemačkog Arheološkog instituta u Podgorici će biti održana međunarodna konferencija “Kneževske grobnice između Kavkaza i AtlantIka, 3500-2500 p.n.e.”

Povodom ovog akademskog skupa u utorak 16. oktobra u zgradi Rektorata (Cetinjski put) u 9:00 sati prisutne ce pozdraviti prof.dr Svend Hansen direktor Evroaziskog odjeljenja Njemačkog Arheoloskog instituta, prof.dr Blagoje Govedarica iz Berlina i direktor JU “Muzeji i galerije” Podgorice Sead Đokaj.

U okviru ove manifestacije u u utorak 16. oktobra u 19.00 sati u JU Muzeji i galerije Podgorice, biće upriličena izložba “Kneževski groovi iz Crne Gore” koje će za posjetioce biti otvorena do 23.10.2018.godine.

Konferencija će istraživati najstarije grupe pripadnika ovih “Kneževskih grobnica” koje su se pojavile tokom 4. i prvoj polovini 3. milenijuma p.n.e. između Kavkaza i Atlantika. Koju kulturu mogu prepoznati istorijske i društvene okolnosti na ovom širokom transregionalnom području? Koje tradicije, inovacije i razlike u prezentaciji moći i bogatstva mogu se videti iz dalekosežne, dijahronske perspektive? Istraživanje sprovedeno u Crnoj Gori značajno je doprinijelo ovim pitanjima. Polazeći od rezultata lokalnih i širih studija, pokušaćemo da postignemo odgovore na ova i više pitanja o ovom uzbudljivom polju istraživanja.

Samo na području današnje Crne Gore pronađeno je šest bogatih “kneževskih grobova” iz vremena oko 3000 g.p.n.e. To je razlog za organizovanje  međunarodne naučne konferencije u Podgorici, na kojoj će biti razmotrena najstarija grupa ovih „Kneževskih grobova“ koja se javlja tokom 4. i u prvoj polovini 3. milenijuma p.n.e. na prostoru od Kavkaza do Atlantika. Koje bitne kulturne, istorijske i društvene okolnosti se odražavaju u pojavi grobova ovog tipa na tom  širokom transregionalnom području? Koje tradicije, inovacije i razlike u prezentaciji moći i bogatstva se mogu identifikovati iz savremene prespektive?

1 komentar

  1. Just wish to say your article is as astonishing. The clearness in your post is just nice and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com