Mitropolit Amfilohije pozvao crnogorske medije da ne stvaraju podjele i mržnju tamo gdje ih nema - Volim Podgoricu

Mitropolit Amfilohije pozvao crnogorske medije da ne stvaraju podjele i mržnju tamo gdje ih nema

Arhiepiskop cetinski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je danas medije u Crnoj Gori da ne stvaraju i ne potenciraju diobe i mržnju, tamo gdje ona ne postoji, te poručio da je uloga Crkve da sjedinjuje.

– Crkva je ona koja sjedinjuje, to je uloga crkve već 2.000 godina i nemojte da na osnovama crkve stvarate mržnje – poručio je Amfilohije, povodom pisanja pojedinih medija da je patrijarhu SPC Irineju zabranjen ulaz u Crnu Goru.

 

Mitropolit je rekao da su u Ostrog danas pozvani i predsjednik i premijer Crne Gore, ali da su odgovorili da ne mogu zbog ranije isplaniranih obaveza.

– Vidite koliku pratnju je država dala crkvenim delegacijama, to je potpuno normalno – rekao je Amfilohije.

Komentarišući izjavu patrijarha Irineja da je položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija, a da je položaj Srba kao u vreme NDH-a, Amfilohije je naveo da je to patrijarh SPC saopštio u kontekstu protjerivanja sveštenstva SPC.

Patrijarh boravi u poseti Crnoj Gori Foto: Pravoslavna Mitropolija Crnogorsko-Primorska

Amfilohije kaže da za 30 monaha, monahilja i sveštenika SPC, nije odobren boravak u Crnoj Gori.

– Nikada to u Crnoj Gori nije bilo da se izbacuju sveštenici, to je on rekao, zato što to danas rade neki koji ne vole crkvu, ili stvaraju neku lažnu crkvu – kazao je mitropolit, prenio je portal RTCG.

Isprovociran pitanjima o imovini monaha, sveštenstva i Crkve, Amfilohije je naveo i da ne zna šta su ostali u crkvi stekli od imovine, ali da je istakao da on nema ništa osim mantije i knjiga.

Upitan šta je sa automobilima koje ima SPC, Amfilohije je odgovorio – Neće valjda mitropolit na magarcu da jaše. To bi bila sramota za Crnu Goru da mitropolit u 21. vijeku jaše na magarcu, ako na to mislite. Mogao bih na konju, jer sam jahao konja kao dijete, to bih već mogao –  kazao je Amfilohije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com