Neprihvatljiv zahtjev za poskupljenje vode u Podgorici - Volim Podgoricu

Neprihvatljiv zahtjev za poskupljenje vode u Podgorici

Zahtjev preduzeća Vodovod i kanalizacija da voda u Podgorici poskupi za oko 23% neprihvatljiv je za Građanski pokret URA, saopštio je danas odbornik te partije u Skupštini Glavnog grada Zoran Mikić.

On je na pres konferenciji kazao da bi poskupljenje vode predstavljalo  novi udar na kućne budžete i standard građana, a u praksi bi to značilo da će voda biti skuplja 6 puta nego što je bila 2000. godine.

„Ono što su aerodromi na nivou države, Vodovod je na nivou Glavnog grada – simbol partijskog zapošljavanja. Najbolja potvrda ovoj tezi jeste porast broja zaposlenih u ovom preduzeću koji drastično raste iz godine u godinu. Primjera radi preduzeće ViK na kraju 2013. godine imalo je svega 391 zaposlenog i trošilo je 4,6 miliona (4.638.245 eura) za zarade zaposlenih i ostala lična primanja na godišnjem nivou, da bi na kraju 2017. godine imalo 597 zaposlenih i trošilo 6.1 milion eura za zarade. Ako uporedimo podatke sa 2001 godinom onda  ćemo vidjeti da su troškovi zarada tada iznosili oko 1.5 milona eura, odnosno skoro 4,6 miliona eura manje nego danas“, istakao je Mikić.

On je naglasio da govoriti o povećanju cijene vode, a zanemarivati činjenicu da gubici na mreži iznose skoro 50% je neprimjereno.

„Od početka 2000. godine, u hidrotehničke instalacije na teritoriji Glavnog grada uloženo je preko 40 miliona eura, a gubici na mreži su godinama unazad visoki i kreću se iznad 48%. To znači da se, zbog gubitaka na mreži, svake godine prosipa voda u tržišnoj vrijednosti od oko 7 miliona eura. U poslednjih 7 godina smo, prosuli više od 40 miliona eura vode. Da slika bude jasnije od vode koju smo prosuli zbog, gubitaka na mreži, moglo se napuniti više od 45 000 olimpijskih bazena“, kazao je Mikić.

On je predstavnike medija upoznao sa Projekcijom dugoročnog snadbijevanja vodom Crne Gore, koja posebno tretira Glavni grad a koju je uradio Građevinski fakultet u Podgorici krajem 1998. godine.

Mikić je naveo da u toj projekciji stoji da je do 2020. godine potrebno uložiti više od 30 miliona eura u mrežu i hidrotehničke instalacije kako bi se gubici na mreži sa nekih 38% (tada 1998) sveli do 2020 godine na 25%.

„Zbog neracionalnog poslovanja to se nije dogodilo, uložili smo više od 40 miliona eura, a gubici na mreži danas iznose oko 48,5%“, naglasio je on.

Kazao je da su ukupna nenaplaćena potraživanja preduzeća ViK na dan 31.12.2017. godine iznosila 8,1 milion eura, a da su tokom 2017 gubici na mreže iznosili skoro 50% i da je skandalozno pomišljati da se teret prebaci na građane poskupljenjem cijene vode.

„Pozivamo g-dina Vučelića da kao znak brige o građanima i javnom novcu predloži smanjenje zarada menadžmentu preduzeća ViK za isti procenat kao što predlažu povećanje cijene vode, odnosno 23%. Na taj način bi pokazali da neće samo građani ispaštati već da su i sami spremni da snose posljedice lošeg menadžmenta jer su oni direktno odgovorni za neracionalno poslovanje najvećeg preduzeća na nivou Glavnog grada“, dodao je MIkić

On je javnost upoznao sa tim da će odbornici Građanskog pokreta URA u Skupštini Glavnog grada glasati protiv predloženog povećanja cijene vode kada taj prijedlog bude na dnevnom redu.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com