PODGORICA: Demokratski front najavio protest za 24. oktobar - Volim Podgoricu

PODGORICA: Demokratski front najavio protest za 24. oktobar

Demokratski front (DF) održaće 24. oktobra protestnu šetnju u znak obilježavanja tri godine od razbijanja protesta ispred Skupštine, najavili su iz tog saveza.

Portparol Nove srpske demokratije Marko Kovačević kazao je da će DF za nekih nedjelju dana obilježiti i 24. oktobar “u znak sjećanja na najveći protestni skup u Crnoj Gori u 21. vijeku”.

“Jednom, već sad, drugom tradicionalnom šetnjom ulicama torture i represije o čemu ćemo vas obavijestiti više u narednim danima”, kazao je Kovačević na konferenciji za medije zakazanoj povodom obilježavanja tri godine od razbijanja šatorskog naselja DF-a ispred Skupštine.

“Došli smo to da obilježimo, da podsjetimo na torturu koja se dešavala i da kažemo da nijedna druga politička organizacija u Crnoj Gori nije izabrala taj način borbe protiv režima, mi smo ga 2015. izabrali i sa narodom ga doveli do kraja. Nažalost, ostale opozicione stranke tada nisu ispratile ono što je bio impuls građana i ono što je bila borba DF-a i oni su sjeli da pregovaraju sa DPS-om i nismo kao rezultat toga dobili fer i slobodne izbore. Tri godine kasnije DF se i dalje bori za fer i slobodne izbore jer smatramo da građanima treba omogućiti da imaju slobodnu volju, da se ona izrazi na izborima i da onda i parlament ispred kojeg smo protestovali bude bolji reprezent naroda u Crnoj Gori”, kazao je Kovačević.

Član predsjedništva Pokreta za promjene Nikola Bajčetić kazao je da svi moraju da se podsjete trogodišnjice razbijanja mirnih i građanskih protesta.

“Način borbe nekad diktira i politička situacija, DF je tada sve svoje interese stavio po strani i htio da definitivno na način koji se odavno nije vidio u Crnoj Gori izbori fer i sloodne izbore i pokaže demokratski kapacitet i pokaže da postoje ljudi koji u Crnoj Gori misle drugačije i koji se ne slažu sa ovim načinom vladavine koji traje tri decenije”, kazao je Bajčetić.

On je naveo da smo prije tri godine imali to brutalno jutro kada je razbijeno šatorsko naselje DF-a, prebijanje aktivista, funkcionera i lidera Fronta.

“I kao posljedicu toga danas imamo ukupno preko dvije godine kazni zatvora za funkcionere DF-a koji su to izdržali u spuškom zatvoru. Jedan dio kazni odnosi se na 17. oktobar i tu kaznu sam odležao ja i Milan Knežević. Naša odlučnost je ista, imamo poruku za sve policajce batinaše kojisu učestvovali u prebijanju građana i ove tužioce i sudije koje su učestvovale u progonu DF-a, za njih je poruka ista – vrlo brzo će doći do promjena u Crnoj Gori i vrlo brzo će se desiti lustracija, otvaranje dosijea, i vrlo brzo ćemo vidjeti ko je Crnu Goru volio iskreno, a ko zbog čistog interesa”, poručio je Bajčetić.

Portparol Demokratske narodne partije (DNP) Nikola Jovanović naveo je da kapacitet DF-a za organizovanje protesta nije upitan, ali da bi eventualni novi protest bio uspješan ukoliko bi se došlo do šireg konsenzusa.

“Mi smo za to spremni u svakom trenutku. U svakom trenutku spremni da sa opozicijom i svim strukturama koje su antirežimske pokrenemo proteste, ta je opcija i dalje otvorena”, kazao je Jovanović.

On je dodao da je prije tri godine na platou ispred Skupštine Crna Gora ušla u diktatorsku političku fazu u kojoj postoje brojne zloupotrebe državnih organa zarad opstanka DPS-a i Mila Đukanovića.

“To je bila nezabilježena zloupotreba državnih resursa koja se nastavila 16. oktobra 2016. godine. Ni nakon tri godine nemamo otkrivene počinioce iz policije, komunalne policije i nekih neuniformisanih lica, dok sa druge strane imamo pravosnažnu presudu i već izdržanu kaznu od tri mjeseca za napad na policajca”, kazao je Jovanović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com