Autoput se ne vidi od tajni: Gotovo sva dokumenta sakrili od javnosti - Volim Podgoricu

Autoput se ne vidi od tajni: Gotovo sva dokumenta sakrili od javnosti

Kako se troši novac od kredita, koliko se poštuju rokovi i kako se sprovodi kontrola projekta autoputa, ali i gotove sve ostale informacije koje se tiču crnogorskog “posla vijeka”, vlast je unaprijed proglasila tajnom.

To pokazuje analiza Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koja godinama, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, pokušava da dobije osnovne podatke o ovom projektu, vrijednom 809 miliona eura.

Autupot se gradi od kredita kineske Exim banke, a izvođač je China road and Bridge Corporation (CRBC)…

Ministrastvo saobraćaja je, tvrde u toj NVO, unaprijed proglasilo tajnom podatke koji uključuju upravna akta, finansije, planove i programne, podatke o kontroli projekta, sporovima, tehničku dokumentaciju,…

MANS kaže da se Ministarstvo saobraćaja izgovaralo Zakonom o tajnosti podataka, a da je dokumenta koja nije moglo da zaštiti na taj način, označavalo stepenom tajnosti “interno”.

Prema Zakonu o tajnosti podataka, podaci čije bi otkrivanje dovelo do štetnih posljedica za bezbjednost, vanjsku, monetarnu i ekonomsku politiku Crne Gore predstavljaju tajne podatke, dok se oznaka “interno”određuje ukoliko bi otkrivanjem podataka nastupile štetne posljedice za ostvarivanje funkcija organa.

Ministarstvo saobraća je još sredinom 2016. unaprijed proglasilo tajnim 20 vrsta različitih dokumenata, navodeći da bi se njihovim objavljivanjem mogla ugroziti pozicija organa i pravni postupci koji predstoje u vezi sa ralizacijom ugovora.

“Vlada tvrdi da sva pobrojana dokumenta predstavljaju poslovnu tajnu, jer utiču na njene planove u vezi sa realizacijom ove i narednim etapama autoputa… Međunarodni standardi pokazuju da te informacije ne mogu biti smatrane poslovnom tajnom”, kazali su iz MANS-a pozivajući se na direktivu Evropskog parlamenta i Savjeta od 8. juna 2016.

Ministarstvo je, kažu iz MANS-a, navelo da bi otkrivanjem podataka mogao biti ugrožen interes Vlade kao investitora, ukoliko bi sa njima bila upoznata CRBC i to bi se, prema njihovom mišljenju, negativno odrazilo u slučaju eventualnog arbitražnog spora.

“Međutim, ovakvo obrazloženje je neosnovano, imajući u vidu da FIDIC ugovor sadrži jasnu proceduru međusobnog obavještavanja ugovornih strana, koje jedna drugoj dostavljuju sve zahtjeve o potraživanjima ili pokretanju sporova”, kažu iz MANS-a.

Ističu i da je Ministarstvo saobraćaja dokumente u vezi sa tim projektom označavalo i kao “intelektualnu svojinu Vlade”.

“Pozivanje na intelektualna svojina može ograničiti ponovnu upotrebu informacija, ali ne i pristup sadržaju, posebno ukoliko za to postoji javni interes”, ističu iz MANS-a.

Resor saobraćaja je, navode iz te NVO, suspendovao primjenu zakona o inspekcijskom postku i slobodnom pristupu informacijama.

Za strane državljane koji su zaposleni na izgradnji autoputa ne plaća se porez na dohodak i obavezno socijalno osiguranje.

“Poreska uprava je proglasila poreskom tajnom o zaposlenima u CRBC, ocjenjujući da bi njihovo objavljivanje proizvelo nepovjerenje poreskih obveznika prema toj instituciji, što je procijenjeno kao veća šteta od interesa javnosti da zna”, zaključuje se u analizi MANS-a.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com