Evo zašto je pogrešno vikati na djecu - Volim Podgoricu

Evo zašto je pogrešno vikati na djecu

Ne postoji roditelj koji nije povisio ton na dijete. Međutim, stručnjaci naglašavaju da je upravo takvo obraćanje djetetu neefikasno i ne koriguje loše ponašanje već ga pothranjuje.

Vika nikada neće riješiti problem. Ona ne dovodi do korigovanja lošeg ponašanja već stvara dodatnu tenziju u odnosu i osjećaj krivice.

Postoje dobri načini kako možete da prekinete ovu ne tako dobru naviku.

1. Shvatite da vikanje jednostavno nema nikakavog efekta

Iako smatraju da ne bi trebalo da viču na dosadnog prijatelja ili komšiju, roditelji ipak opravdavaju vikanje na dijete koje se loše ponaša. “Roditelji misle da ako već svi to rade, da je to onda bezazleno. To nije slučaj. Vikanje omalovažava i uništava vaš odnos sa djetetom”, govorio je Murej Štraus, američki sociolog i ekspert za partnerska pitanja.

2. Umjesto da vičete recite djetetu da prestane

Ponovite to ako je potrebno. “Snažno držite dijete i objasnite mu da to što radi nije dobro”, navodi Straus. U stvarnosti je takva situacija da bilo da udarate, vičete ili pričate normalnim glasom, šansa da dijete ponovi ono što je uradilo je 80 posto istog dana, a 50 posto u narednih nekoliko sati.

Kada nekoliko puta ponovite djetetu zašto nešto ne bi trebalo da radi, bez vikanja, efekat je daleko bolji.

3. Udahnite, izdahnite, ponovite

Nekada je potrebno samo da pokušate da se smirite. Rekli ste djetetu da pokupi sve razbacane igračke i spremi se za spavanje, ali nakon što ste se poslije pet minuta vratili igračke su i dalje bile svuda po podu.

Umjesto da izgubite kontrolu, zastanite, udahnite duboko, zatvorite oči. Napravite pauzu.

4. Pričajte o lošem ponašanju

“Vi sigurno nećete kazniti dijete zato što je palo s bicikla nakon prvog pokušaja da nauči da vozi? Pa onda zašto bi u slučaju učenja lijepog ponašanja bilo drugačije? Iz nekog razloga, mi vjerujemo da je kažnjavanje dobar način da dijete nauči nešto. To ne mora tako da bude. Umjesto toga možete ohrabriti, podržati i naučiti dijete nečemu”.

Ako vaše dijete udari drugo dijete u toku igre, najlakše je vikati na njega i ne postići ništa time. U ovom slučaju bolje je usredsrediti se na to kako da objasinte djetetu zašto povređivanje dugih nije dobro ponašanje i kako to utiče osobu koja je povrijeđena.

5. Umjesto da vičete, budite odlučni ali zadržite mekši ton

Pristup koji najviše utiče na korigovanje ponašanja, jeste i strog i nježan u isto vrijeme. “Kada govorite smirenim ali odlučnim i mekanim glasom, dijete tada uglavnom pažljivo sluša. Sto smirenije budete govorili to će vaše riječi imati veći uticaj”. Vaše dijete neće imati razlog da izbjegava otpor prema tome što govorite i lakše će razumjeti šta je vaša namjera u tom trenutku.

6. Otkrijte šta je uzrok lošeg ponašanja

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih se djeca ponašaju na loš način je i to što jednostavno nisu naučila da postoje alternativni načini izaražavanja emocija. “Posao roditelja bi između ostalog trebalo da bude i to kako da nauče djecu da na prihvatljiv način izražavaju emocije.”

Ako vaš sin udari druga zato što mu je ovaj slučajno oborio igračku, nemojte odmah reći: “Ne, nemoj to da radiš! Umjesto toga recite : “Razumijem da si ljut zbog toga što je tvoj drug uradio to. Ok je da budeš ljut ali kada smo ljuti mi kažemo šta nam smeta, ne udaramo”.

7. Uvedite pravila i slijedite ih

“Sara molim te isključi TV”. Pet minuta kasnije Sara još uvijek gleda TV. ” Sara, zaista to mislim, ugasi TV”. Pet minuta kasnije Sara i dalje gleda TV. ” Sara stvarno ti kažem….” . Djeca obično ne reaguju na ove prazne prijetnje zato što misle da blefirate. To su sitacije kada se roditelji ifrustriraju i krenu da viču na djecu. Ali ovo je lako izbjeći. Postavite jasna pravila. Kada djetetu navedete posljedicu, onda je i sprovedite ako nije reagovalo na prijetnju.

8. Smanjite očekivanja

Beba ne može dugo da sjedi vezana za sjedište u autu, a mlađe dijete može provesti samo neko vrijeme u šoping centru. Probajte da uskladite dnevne obaveze sa zahtjevima djeteta. Ako ste u prilici te stvari obavljate bez djeteta ali ako dijete mora sa vama idi u vrijeme kada mislite da nema dosta ljudi u prodavnicama ili online.

9. Nagradite dobro ponašanje

Djeca vole da privlače pažnju roditelja na sve načine, nekada i pomoću nestašluka. “Roditelji poklanjaju djeci pažnju bilo da ih nagrađuju ili kažnjavaju”. Savjet je da ignorišete loše ponašanje koje njima služi za privlačenje pažnje. Čak iako vičete na njih vi im i dalje dajete pažnju koju traže i ono će nastaviti da koristi loše ponašanje da bi privuklo vašu pažnju. Ako nagradite ili odreagujete pozitivno na lijepo ponašanje, dijete će biti motivisanije da ponavlja takvo ponašanje iz prostog razloga zato što ste ga primijetili i reagovali na njega.

10. Izgradite čvrstu vezu sa djetetom

Što je odnos koji imate sa djetetom bolji i čvršći, to je i vaspitanje uspješnije. Dijete želi da bude blisko sa vama, pa je korisno da iskoristite to i učvrstite vezu koju imate sa njim.

11. Stavite se u njihovu poziciju

Da li vas povređuje kada neko viče na vas? Pa kako i ne bi?

“Kada vičemo na dijete, negativno utičemo na njihovo sampouzdanje i samopoštovanje. Razmislite o tome kako biste se vi osjećali kada bi direktor vikao na vas. Vjerovatno biste bili postiđeni i povrijeđeni. Veoma često vi ne biste stigli da obradite informacije koje vam vaš direktor upućuje zbog načina na koji to radi. Isto važi i za vaše dijete. Potrebno je da ga naučite šta je dobro a šta loše, bez da u njemu izazovete osjećanje stida ili da ga ponizite.

12. Ako je potrebno, udaljite se od djeteta

Ako ste ljuti i smatrate da mođete samo da vičete i ništa drugo, postavite dijete na sigurno mjesto i izađite iz sobe. Probajte da dišete ili brojite do 10 prije nego što se vratite i obratite djetetu. Možete ponavljati: “On /ona ima samo jednu godinu”. Ovo možete da ponavljate svaki put kada dobijete napad vikanja.

13. Usvojite zdrave navike

Mnogi roditelji potcjenjuju efekat uravnotežene ishrane i dobrog sna kada je ponašanje djeteta u pitanju. Ako bolje razmislite o tome, koja su dva najčešća uzroka koja se kriju za lošeg ponašanja. Glad i umor. To takođe važi i za vas kao roditelje.

14. Ne morate da budete savršeni

Umorni ste od toga da se pridžavate svih pravila a u sebi osjećate frustraciju. Tada svaka sitnica koju vaše dijete ne uradi kako treba u vama izazove potrebu za vikanjem a onda nema nazad. Savjetuje se da ako do toga dođe, porazgovarate sa djetetom kada se smirite. Važno je da mu objasnite da niste željeli da odregujete tako. Objasnite mu da vas izluđuje to kada vam se sluša i zatržite od njega da se ponaša bolje a vi isto njemu obećajte.

yumama

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com