Broj preduzeća uvećan 44 odsto - Volim Podgoricu

Broj preduzeća uvećan 44 odsto

Zvanični podaci do kojih je došla Televizija Crne Gore, govore da je broj malih i srednjih preduzeća u našoj državi, za posljednjih sedam godina uvećan 44 odsto, tako da u ovom trenutku u Crnoj Gori posluje 27 hiljada malih i srednjih preduzeća.

Ako se uzmu u obzir te brojke, onda, kako kažu sagovornici dnevnika, možemo biti zadovoljni jer je evidentno da preduzetnička svijest cijelog društva raste.

Imajući, međutim, u vidu da bez podsticanja preduzetništva, Crna Gora ne može računati na onaj tempo ekonomskog i društvenog razvoja, koji nam je neophodan da sustignemo razvijenu evropu, onda na tom polju moramo još više raditi.

Od ekonomije u kojoj je država bila najveći poslodavac, Crna Gora posljednjih godina gradi privredu koja je bazirana na preduzetništvu. Sve veći broj građana upušta se u preduzetničke vode, što potvrđuju i zvanični podaci.

“U Crnoj Gori u ovom trenutku posluje oko 27 hiljada preduzeća, shodno podacima koje imamo od strane kolega iz Poreske uprave, to je napredak, odnosno povećan broj za nekih 44 odsto u odnosu na brojku koju smo imali u toku 2011. Za brojku građana koje ima Crna Gora smatramo da je to jedna značajna cifra” kazao je za TVCG Radosav Babić iz Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća.
Najveći broj malih i srednjih preduzeća osnovano je Glavnom gradu. Stanovnicima Podgorice koji žele privatan biznis, na raspolaganju je Biro za ekonomsku saradnju, koji preduzetnicima, pored besplatne izrade biznis plana, nudi i besplatno korišćenje kancelarija ali i usluge računovodstva.

“Neko ko je imao priliku da koristi uslugu biznis plana, biznis centra i besplatnih računovodstvenih usluga je zapravo dobio podršku od Glavnog grada u iznosu većem od 6 hiljada eura”, kazala je Vanja Rajčić iz Bira za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici Glavnog grada.

A oni, ali i svi ostali koji razmišljaju da pokrenu biznis mogu računati i na kredite Investiciono razvojnog fonda, koji je u crnogorsku ekonomiju od 2016. plasirao 800 miliona eura, i finansirao blizu tri hiljade projekta.

“Ako uzmemo u obzir brojke, onda možemo da budemo zadovoljni, jer smo značajno doprinijeli za razvoj ukupne preduzetničke svijesti u Crnoj Gori. Međutim, ako uzmemo u obzir ono što je potrebno Crnoj Gori, onda se mora na tom polju značajno više raditi”, kazao je Zoran Vukčević iz Investiciono-razvojnog fonda.

Za uspjeh u biznisu, najbitnija je dobra ideja. Ukoliko budete originalni i tržištu ponudite pravi proizvod ili uslugu, nedostatak novca ne može biti prepreka.

Rtcg

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com