Je li Podgoričanin zlostavljan u stanici policije? - Volim Podgoricu

Je li Podgoričanin zlostavljan u stanici policije?

Podgoričko Osnovno tužilaštvo ni nakon tri godine nije odlučivalo o krivičnoj prijavi koju je Braslav Borozan podnio tvrdeći da je zlostavljan u stanici policije u oktobru 2015. godine, pa tom postupku prijeti zastara u februaru iduće godine.

Zbog toga je advokat Dalibor Tomović, u njegovo ime, podnio ustavnu žalbu “zbog torture i mučenja” kao i nepostupanja po njegovoj krivičnoj prijavi.

“Podnosilac žalbe je bio izložen postupanju koje je imalo obilježja mučenja ili drugog zlostavljanja zabranjenog Ustavom, Krivičnim zakonikom i međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima koji obavezuju Crnu Goru, a do danas, poslije skoro tri godine (35 mjeseci) nijedna osoba nije procesuirana zbog tog događaja, iako krivično djelo zlostavljanje zastarijeva u februaru 2019. godine”, piše u ustavnoj žalbi.

Pozivajući se na praksu Evropskog suda u Strazburu, u žalbi se dodaje da je sud u Strazburu već utvrdio da tužilaštvo ne bi smjelo ni dio istrage u takvim slučajevima da delegira istom organu koji se sumnjiči za zlostavljanje, odnosno policiji.

“Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je delegiravši identifikaciju izvršilaca istom organu čiji su pripadnici izvršili zlostavljanje. Sve i da su pripadnici interventne jedinice policije bili odgovorni za zlostavljanje, opet su oni podređeni istom lancu komande – vrhu Uprave policije, kao i policajci kojima je bilo prepušteno da identifikuju počinioce, pa tako nije obezbijeđena nezavisna istraga u skladu sa evropskim standardima”, dodaje se u žalbi.

Ističe se, takođe, pozivajući se na praksu evropskog suda, i da tužioci ne smiju da polaze od pretpostavke da su državni agenti u pravu i da su znaci zlostavljanja vjerovatno rezultat zakonite radnje ili da su bili uslovljeni ponašanjem oštećenog, te da ne smije da donosi odluke samo na osnovu dokumenata i informacija koje mu dostavi policija.

“U ovom slučaju iako su podnosilac žalbe i njegov prijatelj tužilaštvu dali detaljne iskaze, te da prije ulaska u CB Podgorica nijesu imali povreda, tužilaštvo nije sprovelo radnje prepoznavanja policajaca niti njihovo suočavanje sa oštećenim, koji su prema navodima oštećenih, pretežno učestvovali u zlostavljanju”, dodaje se u žalbi.

Piše i da tužilaštvo nije obezbijedilo da se odmah izuzmu snimci iz prostorija gdje se desio napad, dok je pribavilo snimke koji ne pokrivaju sporni prostor.Dodaje se i da posebno zabrinjavaju kontradiktorne izjave iz policije i MUP-a, jer su u policiji tvrdili da kamere uopšte nijesu radile u spornim prostorijama od njihovog useljenja u tu zgradu, dok su iz MUP-a rekli da su sve kamere radile, ali da se ne mogu preuzeti jer ih sistem čuva do 20 dana.

“Državno tužilaštvo je zauzelo pasivan, potčinjen položaj prema UP, čiji su službenici izvršili krivično djelo zlostavljanje, a službenici MUP-a u čijoj je nadležnosti rad video-nadzora prikrivali izvršioce tih krivičnih djela ne dostavljajući snimke iz prostorija gdje se desila tortura”, zaključuje se u ustavnoj žalbi.

Tužilaštvo po prijavi policajaca postupilo za 20 dana

Tužilaštvo je, prema članu 256a stav 3 Zakonika o krivičnom postupku, imalo rok od mjesec dana da odluči o Borozanovoj prijavi protiv policajaca.

FOTO: FILIP ROGANOVIĆ

Prema izvještaju ljekara i medicinskog vještačenja, Borozan je tada zadobio teške tjelesne povrede u vidu podliva na licu, tijelu i povrede koljena.

Tužilaštvo je, međutim, krivičnu prijavu policajaca procesuiralo za 20 dana, optuživši ga da je napao tri policajca u stanici te večeri i lakše ih povrijedio.

Suđenje, u tom postupku, je u toku u podgoričkom Osnovnom sudu.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com