Miroslavi je svekrva bila loše, zvala je Hitnu koja je odbijala da dođe! ALI ONDA JE DOBILA POZIV KOJI JE ŠOKIRAO! POBESNELA JE! - Volim Podgoricu

Miroslavi je svekrva bila loše, zvala je Hitnu koja je odbijala da dođe! ALI ONDA JE DOBILA POZIV KOJI JE ŠOKIRAO! POBESNELA JE!

“Trgovina smću” ili sprega pogrebnika i Hitne pomoći, najmonstroznija afera srpskog zdravstva koja do danas zvanično nije potvrđena, ali ni demantovana, bila je realnost u mnogim domovima srpskih građana.

Dr Borko Josifovski, bivši direktor Hitne pomoći, otvorio ju je 2005. godine, a zbog sumnje da su pojedini ljekari za honorar dojavljivali adrese umirućih pacijenata pogrebnicima, pa se onda dešavalo da oni stignu u porodicu prije ljekara ili zajedno sa njima. Za to je sazano od građana koji su imali takva iskustva i koji su dolazili u tu zdravstvenu instituciju da se na to i žale.

Iako je on zbog svega toga pretrpeo profesionalnu i privatnu gologotu, smenjen je sa mesta direktora Hitne pomoći, a zbog prijetnji smrću morao da ode u Sudan, gdje je kao ljekar radio tokom tamošnjeg rata, postoje porodice koje su pretrpele sve užase onoga o čemu je dr Josifovski govorio.

Upravo se čitav takav horor desio u domu Beograđanke Miroslave Andrijanić (72), a kako ona sada tvrdi, ostavio je dalekosežne posledice po njeno zdravlje.

Ona se sjeća svakog trenutka tog popodneva, 21. septembra 2003. godine.

– Svekrvi A. R. (79), koja je živela sa nama u stanu, bilo je jako loše. Shvatili smo da se nešto dešava. Muž mi je tada bio bolestan, ležao je u bolnici, pa su obe ćerke, na molbu bake, ostale kod kuće – opisuje početak drame naša sagovornica.

Prema njenim riječima, kasnije je ispred kuće rekla svom komšiji da baki nije dobro i odlučila da ipak pozove Hitnu pomoć.

FOTO: PROFIMEDIA

– Zvala sam u 17.30 časova. Rekla sam da je svekrva loše i u kakvom je stanju. Kazala sam im još da ne znam o čemu se radi, niti znam da joj pomognem. Oni su mi rekli da je kod njih smjena i da ih ponovo pozovem u 19.30. Bila sam u haosu. Nadgledali smo je neprestano. Oko 19 časova zvonio je telefon. Javila sam se, a muški glas mi se predstavio kao Arsić iz pogrebnog preduzeća. Rekao mi je da zove da se dogovorimo da pokupi pokojnika – priča Miroslava i dodaje da je u tim trenucima preživljavala “čistu stravu i užas”.

Svekrva joj je tada još bila živa, Hitna pomoć odbila da primi poziv, a javlja se pogrebnik!?

– Pitala sam ga:”Kako možete uopšte da me zovete? Moja svekrva je živa! Stalno je pazimo i pipamo. Topla je. Diše. Valjda bi trebalo prvo doktori da dođu da joj pomognu? Ako mi budu bile potrebne vaše usluge, javiću se” – prisjeća se Andrijanić.

U međuvremenu, do 20.45 časova, kada je napokon stigla ekipa Hitne pomoći, porodica je Hitnu pomoć, tvdi ona, zvali sigurno još dvadesetak puta.

– Iz našeg stana, ali i komšijinog, koji živi na spratu ispod našeg – priča ta nesrećna žena i dodaje da je čitava porodica preživela težak šok zbog javljanja pogrebnika, ali i tolikog zvanja ljekara da dođu i pomognu.

Ćerke su plakale. I ja sam. Zbog nemoći i brige. Djever se uznemirio jako. Nismo znali šta da radimo. Shvatili smo, potom, da baka više nije reagovala. Umrla je. Ulaze napokon ljekari Hitne pomoći. Samo su konstatovali smrt i rekli nam da zovemo mrtvozornika. Pitali su nas zašto im nisu rekli da svekrva ima astmu. Došli bi, kako su tvrdili, ranije. Tada se stvorila ispred nas neka ženska osoba – opisuje sagovornica.

Kako Miroslava dodaje, ta žena je stigla zajedno sa ekipom Hitne pomoći, ali niko nije mogao da pretpostavi da nije dio ekipe.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

– Ona mi je prišla i stavila u ruke katalog da izaberem mrtvački sanduk – opisuje ona nadrealnu scenu.

Miroslava kaže da je sve to odbila i da su rešili da pozovu mrtvozornika.

– Vjerujte mi, nikome ne bih poželela da prođe sve to kroz šta smo mi prošli. Djeca su sve vrijeme vrištala. Ti sati su nam bili najgori. Nikada nećemo da ih zaboravimo. Mislim da sam se zbog tog silnog stresa i šoka i sama razbolela. Postala sam srčani bolesnik i nedavno mi je ugrađen stent. Prethodno sam imala blaži infarkt – priča ta žena.

“Nisam se sjetila u onom haosu da prijavim”

Na pitanje da li je prijavila tadašnjem dirtektoru Hitne pomoći da su ljekari odbili prvo da dođu, da su joj se javili pogrebnici, kao i da je sa ekipom Hitne pomoći stigla osoba iz pogrebnog preduzeća i nudila joj katalog sanduka, ona odgovara da nije:

– Ko bi se u tom trenutku sjetio? Muž bolestan, njegova majka umire, mi u haosu. To mi nije bilo ni na kraj pameti. Malo smo se poslije svega smirili. Nije prošlo ni dve godine, a dr Borko Josifovski javno je progovorio o onome što smo preživeli. Odmah smo se ponovo sjetili svega. Njegove riječi bile su tada, ali i sada, živa istina – napominje ona i dodaje da zna da su većina ljekara časni i pošteni ljudi, ali da ima onih koji mogu da vam unište život.

Sa druge strane, dr Borko Josifovski kaže da slučaj te porodice pokazuje da se to dešavalo i prije nego što je on bio imenovan na mjesto direktora Hitne pomoći, ali da se prikrivalo.

– Ispovest te gospođe je očigledan dokaz – kaže on.

Podsjetimo, aferu “trgovine smrću” ponovo je, posle 12 godina, u zenit javnosti lansirala nedavna presuda Vrhovnog suda, kojom je potvrđeno da je dr Josifovski trpeo odmazdu kao uzbunjivač jer je ukazao na kriminalne veze ekipa Hitne pomoći i privatnih pogrebnih preduzeća, “da su čak pet državnih organa preduzeli štetne radnje prema Josifovskom i stavili ga u nepovoljniji položaj zbog izvršenog uzbunjivanja”.

Prema objavljenim podacima, u pitanju su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Kurir

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com